Читај ми!

Хондурас, 356 мртвих у пожару

До сада 356 жртава пожара у затвору у Хондурасу. Већина страдалих остала заробљена у ћелијама. Полиција хицима у ваздух покушава да смири породице страдалих.

Више од 350 људи погинуло је у пожару који је избио у затвору у Хондурасу, саопштиле су данас власти.

Око 475 затвореника у Комајагви, 140 километара северно од Тегусигалпе, побегло је из затвора током синоћњег пожара, док се 356 воде као нестали, а претпоставља се да су мртви, изјавио је портпарол министарства безбедности Ектор Иван Мехија, додајући да је повређен 21 затвореник.

Шеф локалне ватрогасне бригаде Хосуе Гарсија рекао је да је већина жртава изгорела или се угушила од дима.

Гарсија је испричао је да је видео "ужасне" сцене док су ватрогасци покушавали да угасе пожар и да су затвореници дивљали у покушају да побегну.

Он је рекао да је око 100 затвореника изгорело или се угушило од дима у својим ћелијама.

"Нисмо могли да допремо до њих зато што нисмо имали кључеве, а нисмо могли да пронађемо чуваре који су их имали", испричао је Гарсија.

Затвореник Силверио Агилар је испричао да је неко почео да виче "пожар, пожар" и да су затвореници почели да позивају у помоћ.

"У почетку се нико није обазирао на крике затвореника, али после неколико минута, који су изгледали као вечност, дошао је цувар са кључевима и пустио нас да изађемо", рекао је Агилар.

Према Орељаниним речима, узрок несреће још није утврђен, а истражитељи наводе две могућности: да су га подметнули затвореници или да је изазван кратким спојем.

У том затвору казну издржава више од 850 људи.

Портпарол секретаријата за безбедност Иван Мехја рекао је да се страхује да су многи затвореници током узбуне успели да побегну из затвора.

Локални медији су известили да су у пожару изгореле до непрепознатљивости десетине затвореника, који су остали заробљени у ћелијама.

Према наводима локалног радија, ватрена стихија је уништила читаву установу.

Гневне породице погинулих затвореника покушале су да провале капију затвора како би дошли до посмртних остатака својих ближњих, па је полиција морала да их спречи у томе уз помоћ сузавца, рекли су очевици агенцији АП.

Телевизија Канал 5 је приказала снимке на којима се види како породице жртава гађају полицију каменицама.

"Хоћемо да видимо тело. Остаћемо овде све док нам то не буде дозвољено", рекао је Хуан Мартинес чији је син погинуо у пожару.

Шефица судске медицине у канцеларији тужилаштва Луси Мардер изјавила је да ће за идентификацију жртава бити потребно три месеца зато што су неке од њих толико изгореле да их је немогуће препознати, па ће морати да раде ДНК анализе.

Председник Хондураса Порфирио Лобо је у јулу 2010. прогласио ванредно стање у девет од 24 затвора у тој земљи, а министар за безбедност је тада затворе назвао "претрпаним универзитетима злочина".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи