Читај ми!

Либија, жртве револуције

Затвореници у Либији изложени су "сталним мучењима и ускраћује им се ургентна медицинска помоћ", упозоравају Лекари без граница. Доводе нам затворенике после мучења како би им пружили неопходну помоћ, а онда их одводе на поновну тортуру, каже генерални директор Кристофер Строукс.

Организација "Лекари без граница" саопштила је да престаје да ради у затворима у Мисурати зато што су затвореници изложени "сталним мучењима и ускраћена им је ургентна медицинска помоћ".

Из те организације наводе да ни после свих обећања да ће у затворима и центрима за мучење бити успостављена контрола, то још увек није случај.

"Застрашујуће је кад погледате да никакав помак није направљен и да се према тим људима и даље нехумано понашају", рекла је Донатела Ровера,један од лекара у Либији.

"Цела организација и ми као лекари смо искоришћени пошто су нам пацијенти довођени после мучења како би им била указана помоћ, а онда су одвођени на поновну тортуру и испитивање", кажу из те организације.

Генерални директор Кристофер Строукс истиче да је "улога организације да пружа медицинску помоћ жртвама рата и болесним затвореницима, а не да узастопно лечи исте пацијенте како би могли поново да буду мучени".

Званичници "Лекара без граница" рекли су за Си-Ен-Ен да затичу повреде попут опекотина од цигарета, тешке преломе костију, као и да су неки од затвореника подвргнути електрошоковима, што је, "дефинитивно", последица мучења.

Да ситација буде гора, из "Амнести интернешенала" истичу да је неколико затвореника умрло од последица мучења у затворима који се налазе широм Либије.

Из те организације истичу да су у Триполију, Мисурати и Гаријану примали пацијенте са отвореним рана на глави, ребрима и леђима.

"Мучење спроводе званично призната војска и безбедносни елементи, као и велики број оружаних група, које се налазе са оне стране закона", наводи "Амнести интернешенал".

Поводом овога огласила се и комесарка Уједињених нација за људска права Нави Пилај наводећи да је у Либији затворено више од 8.500 људи у 60 центара, као и да су сви осумњичени као присталице бившег вође Моамера ел Гадафија.

"Мањак контроле централних власти, као и њихова прећутна сагласност стварају плодну средину за неконтролисано деловање милиција и мучење затвореника", закључила је Пилајева.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи