Читај ми!

Хапшење због штетних имплантата

Ухапшен Жан-Клод Мас, оснивач ПИП-а, фирме која је производила неисправне имплантате за груди. Имплантати од идустријског силикона угрожавају пола милиона жена.

Француска полиција ухапсила је Жан-Клода Маса, оснивача компаније "Поли Имплант Протезе" (ПИП), која је производила неисправне имплантате за груди, јавила је агенција Франс прес, позивајући се на извор из полиције.

"Жан-Клод Мас је ухапшен у дому свог сарадника и стављен је у притвор", рекао је неименовани извор.

Мас је ухапшен у оквиру истраге, покренуте лане у децембру због сумње да су имплантати његове компаније штетни по здравље и да чак могу изазвати рак.

Истрага треба да утврди да ли има основа да оснивач ПИП-а буде оптужен за убиство и угрожавање живота из нехата.

Лекари у Француској пријавили су 20 случајева рака код жена које су имале уграђене имплантати Масове компаније, али још није установљено да ли постоји директна повезаност спорних импланата и ове болести.

Француска влада препоручила је, ипак, десетинама хиљада жена које су уградиле имплантати компаније ПИП да их из предострожности уклоне због опасности од оболевања од рака. Сличну препоруку изнеле су и немачке и чешке власти.

ПИП, који је био трећи у свету по производњи имплантата, затворен је 2010. године, после две деценије рада, а производи те компаније повучени су с тржишта због сумњивог квалитета.

Масова компанија је годишње производила 100.000 импланата на бази индустријског, а не медицинског силикона, чиме је штедела и до милион евра годишње.

Мас је одбацио наводе да су производи ПИП-а опасни по здравље.

Процењује се да је широм света продато између 400.000 и 500.000 имплантата ПИП-а, од чега највише у западној Европи и Јужној Америци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи