Читај ми!

Бани Валид, затишје пред буру?

Либијске власти контролишу Бани Валид, тврди министар одбране Осама ал Џували, одбацујући наводе да су Гадафијеве присталице заузеле град, наводећи да је сукоб избио између две групе младића. Проблем је решен, каже Џували. Ипак, и даље стижу контрадикторне информације са терена.

Министар одбране Либије Осама ал Џували рекао је да је Бани Валид под контролом прелазне владе, преноси АФП.

"Проблем који је избио сада је отклоњен", додао је Џували, одбацујући наводе о томе да су Гадафијеве присталице преузеле контролу над градом.

"Борба није вођена између бивших побуњеника и снага оданих Гадафију", рекао је Џували, објашњавајући да је сукоб избио између две групе младића, од којих се једна својевремено борила на страни побуњеника.

Нешто раније, Џували је стигао у Бани Валид на преговоре са градским челницима. Упркос тврдњама да град није у рукама Гадафијевих присталица и да они нису учествовали у сукобима, са терена и даље стижу контрадикторне информације.  

У прилог тврдњи да ово нису били само "унутрашњи проблеми" говори и чињеница да је Џували упозорио Гадафијеве присталице да ће снаге прелазних власти "напасти челичном песницом" свакога ко представља претњу по безбедност Либије.

Слике зелених застава на крововима зграда, као и коментари становника да, иако је ситуација у граду мирна, страхују да ће се тренутно стање погоршати, наговештавају да је ово можда "затишје пред буру".

Упркос уверавањима да град није био у рукама "зелених", сумњу буди велики број јединица војске либијских прелазних власти стациониран око града, као и постављање контролни пунктови на главним саобраћајницама.

Уколико је то стварно био сукоб две групе младића чини се да не би било потребе да војска довлачи артиљеријско оруђе, као и вишецевне ракетне бацаче на прилазе граду, оцењује Би-Би-Си.

Са друге стране, неименовани западни дипломата у главном граду Либије рекао је за Ројтерс да, не само да су сукоби између ривалских милиција чести, већ да је криминал распрострањен у Триполију.

У главном граду влада несигурност и људи су веома разочарани због свеопштег стања и споријег напретка него што је очекивано, оценио је дипломата.

Иако много ређе него у недељама после убиства Гадафија у октобру прошле године, и сада се ноћу може чути пуцњава у Триполију, где су крађе, сукоби и убиства у порасту, додаје исти извор.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи