Читај ми!

Бежање на југ ратни злочин

Грађанима Северне Кореје власти су, док траје 100 дана жалости за Ким Џонг Илом, забраниле да користе мобилне телефоне или покушавају да напусте земљу. Ти прекршаји се кажњавају као да су ратни злочини.

Власти Северне Кореје се обрачунавају са својим грађанима који покушавају да побегну из земље или користе мобилне телефоне током периода 100 дана жалости за преминулим вођом Ким Џонг Илом, саопштила је једна јужнокорејска хуманитарна група.

Ким је изненада умро 17. децембра и званични период жалости је завршен крајем децембра. Међутим, владајућа Радничка партија је издала упозорење својим грађанима у близини границе с Кином да ће свако ко користи мобилни телефон или покуша да побегне из земље током периода од 100 дана жалости бити кажњен као ратни злочинац, објавила је организација "Добри пријатељи" на свом сајту, а пренео Јонхап.

Становници Северне Кореје настављају да беже на југ, најчешће преко Кине, како би избегли хроничну несташицу хране у земљи и политичко угњетавање. У Јужну Кореју је пребегло више од 23.000 становника Севера.

Северна Кореја настоји да политиком "чврсте руке" спречи своје људе да комуницирају са спољним светом у страху да би стране вести и утицаји могли да представљају опасност по политички систем и власт породице Ким, чија већ трећа генерација уз помоћ војске управља земљом.

Ипак, верује се да неки људи у близини границе с Кином користе кинеске мреже мобилне телефоније да би комуницирали са својим рођацима и пријатељима у Јужној Кореји и Кини.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи