Читај ми!

Бес у Анкари

Турска бесна због усвајања закона у француском Сенату по којем ће негирање геноцида над Јерменима бити кривично дело. То је расистички закон, поручује Реџеп Тајип Ердоган.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган оценио је као расистички закон који је усвојио француски парламент, а по коме ће негирање геноцида Отоманског царства над Јерменима током Првог светског рата бити кривично дело.

Ердоган је тај закон назвао "убијањем слободе мисли". Турски премијер тврди да догађаји из 1915. и 1916. нису били геноцид, да је страдало мање људи него што тврде Јермени и да, уосталом, цело питање треба оставити историчарима.

У новом закону Ердоган види више од утицаја 500 хиљада француских Јермена уочи председничких избора - за њега је то потврда да Француска предњачи у покушајима де се Турска изолује од Европе.

"Они који остану неми пред овим расистичким и дискриминаторним догађајем сносе кривицу за то што не чују кораке фашизма у Европи", нагласио је Ердоган.

"Наш став ће бити разуман и достојанствен. Узвратићемо одговарајућим мерама које ћемо спроводити одлучно и без узмицања. Сада још пажљиво ослушкујемо шта се дешава, али ћемо ускоро објавити наш план акције", најавио је премијер Турске.

Да би закон ступио на снагу неопходно је још да га потпише француски председник Никола Саркози. Министар спољних послова те земље каже да је одлука парламента дошла у незгодном тренутку, али апелује да се Анкара уздржи од преоштрих корака.

"Апелујем на уздржаност. Много је француских фирми у Турској. Наши трговински и економски односи су веома важни. Турска нам је потребна као и ми њој. Мислим да ће прагматизам надјачати страсти", каже Алан Жипе, министар спољних послова Француске.

Анкара је већ замрзла своје односе са Паризом прошлог месеца када је доњи дом француског парламента усвојио закон, а посматрачи верују да ће санкције које је турска влада најавила, а премијер се за сада од њих уздржао, зависити од контаката Анкаре, Париза и заједничких европских савезника у наредним данима.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи