Читај ми!

Зелена застава изнад Бани Валида

Напади на нове либијске власти у Бани Валиду, Триполију и Бенгазију. Седам мртвих, десетине рањених. Нејасно да ли су напади координисани. Триполи нема везу са Бани Валидом.

Пуцњава у Бани Валиду је утихнула после вишечасовног обрачуна присталица старог и новог режима у којем је учествовало око 250 бораца, наоружаних аутоматским пушкама, митраљезима и ручним бацачима.

Осим у Бани Валиду, борбе су вођене у Бенгазију где је убијено троје људи и Триполију где се пуцњава чула у више насеља, али без проверених информација о поводу и резултату пушкарања. Локалне власти су за сукобе окривиле "спаваче" лојалне бившем режиму.

У последња 24 часа убијено је седам бораца нових либијских власти, док је рањено најмање 40.

Још увек није јасно ко, у ствари, контролише Бани Валид, некадашње упориште снага лојалних Моамеру ел Гадафију, које је после уласка устаника у великој мери опљачкано и спаљено, што је изазвало велики гнев локалног племена Варфала.

Прошле ноћи, око 150 наоружаних припадника тог племена је под опсадом држало "гарнизон" нове либијске војске у Бани Валиду, која је ухапсила бившег званичника Гадафијевог режима, што је, како се чини, представљало окидач за нову побуну.

Напад на јединицу нових снага уследио је пошто се, током викенда, у граду појавио "покрет отпора", који је делио летке са позивима на "истребљење пацова", како је Гадафијев режим звао побуњенике током осам месеци дуге побуне.

Током пуцњаве, нападачи су подигли зелену заставу у северном делу града, али је пуцњава доласком јутра утихнула.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи