Читај ми!

Чеченски терористи пред судом

Због напада на аеродрому "Домодедово" у Москви, у којем је погинуло 37 особа, четворица нападача из чеченске групе "Емирати са Кавказа" ускоро пред руским судом.

Руски истражни органи најавили су подизање оптужнице против четворице осумњичених за напад на међународни московски аеродром "Домодедово" у јануару 2011. године када је погинуло 37 људи.

Истрага о нападу на аеродром "Домодедово" окончана је и односи се на четири члана једне групе за организовани криминал, а међу њима су браћа Јандијев, Ахмед Јевлојев и Бакир Хамхојев, наводи се у саопштењу руског истражног комитета.

"Против њих ће ускоро бити подигнута оптужница", додаје се у саопштењу. Не наводе се, међутим, тачке оптужнице.

У самоубилачком нападу који се догодио тачно пре годину дана, 24. јануара 2011. године, у чекаоници аеродрома за доласке, погинуло је 37 особа, док су 173 повређене. Одговорност за атентат тада је преузео шеф побуњеничке исламистичке организације "Емирати са Кавказа" Доку Умаров из Чеченије.

Напад је извео члан те организације Магомед Јевлојев (21), који је активирао експлозивну ручно израђену направу снаге два до три килограма експлозива ТNТ, коју је носио око појаса, наводи се у саопштењу истражног комитета.

Према писању руских медија, Јевлојев је пореклом из села Али Јурт у Ингушетији, малој и нестабилној републици на руском Кавказу која се граничи са Чеченијом. За једног од ухапшених, Ахмеда Јевлојева, медији тврде да је рођени брат атентатора.

Укупно, 28 чланова "Емирата са Кавказа" учествовало је у организовању напада на аеродром "Домодедово", наводе руски истражни органи.

Додаје се да су четворица ухапшена, док је њих 17 погинуло у операцији снага безбедности у Ингушетији прошлог марта.

Руске власти су за шефом организације "Емирати са Кавказа" Докуом Умаровом расписале потерницу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи