Читај ми!

Казне за негирање геноцида над Јерменима

Француски Сенат усвојио закон који предвиђа да је негирање геноцида над Јерменима у Турској од 1915. до 1917. године кривично дело. Јермени задовољни "историјским потезом", Турска разочарана.

Закон који предвиђа казну за оне који у Француској негирају геноцид над Јерменима у време распада Отоманске империје, усвојила су оба дома француског парламента пошто је добио "зелено светло" и у Сенату. 

За закон је гласало 127 сенатора, а против је било 86, јавиле су агенције.

Тим прописом је предвиђена казна до годину дана затвора и 45.000 евра за било кога у Француској који пориче да је 1915. године извршен геноцид над Јерменима на просторима данашње Турске.

У Анкари то упорно оспаравају док Јермени тврде да је тада смишљено убијено 1,5 милиона припадника тог народа.

Пошто је исти текст закона већ усвојио доњи дом парламента, прошлог месеца, остало је још да га потпише председник Никола Саркози да би ступио на снагу.

Турска је поводом нацрта закона о негирању геноцида над Јерменима, већ обуставила војне и политичке контакте са Француском, а најавила је и "сталне санкције" против Француске уколико се до краја изгласа закон.

Нацрт закона је, после усвајања у доњем дому парламента, одмах изазвао протесте Турака у Француској и дипломатско захлађење на релацији Париз-Анкара.

Јерменија задовољна, Турска разочарана

Јерменија је поздравила као "историјски потез" усвајање закона који потврђује геноцид над Јерменима у време распада османлијског царства.

Министар спољних послова Јерменије Едвард Налбандијан навео је у саопштењу да ће данашњи дан бити записан златним словима у историји пријатељских односа између јерменског и француског народа, али и "аналима историје заштите људских права широм света".

Турска је одлуку Сената у Паризу оценило као неправедну. Министар правде Турске Садула Ергин је у изјави за локалну телевизију, у првим реаговањима, рекао да је одлука сената "велика неправда и показује потпуни недостатак поштовања Турске".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи