Читај ми!

Повратак у Бани Валид

Присталице режима убијеног лидера Моамера Гадафија заузеле Бани Валид. У упаду бораца "зелених" снага погинуло пет припадника "нове" војске. Држава с муком балансира на ивици грађанског рата, јер нове власти немају капацитет да успоставе ред у Либији. Завијорила се стара либијска застава на северној капији града.

После бруталног убиства Моамера Гадафија и његовог сина Мотасима, те заробљавања Сејфа ал Ислама, нове власти у Либији биле су сигурне да им највећу претњу представљају ривалства међу различитим фракцијама унутар лабаво конципиране побуне.

Oтрежњење је стигло у понедељак пре подне када су у Бани Валид упале "зелене" снаге и после неколико часова пуцњаве заузеле град, убиле петорицу припадника нове војске и раније тридесетак.

Бани Валид је, тако, постао прво место које је "враћено" под контролу "Гадафијевих" снага од тренутка када је Либија, 23. октобра, ослобођена.

Оштри сукоби у Банију Валиду на око 140 километара југоиостично од Триполија избили су у време док нове власти покушавају да искорене преостале снаге лојалне Гадафију и уједине земљу после осмомесечног грађанског рата.

Готово истовремено, око 1.500 бораца у Мисурати и Зинтано спремно је да крене пут Бани Валида.

Портпарол револуционарне бригаде у Банију Валиду рекао је да је 150 Гадафијевих присталица подигло стару либијску застава на северној капији града и да су у покушају да заузму град на улицима користили ручне противтенковске гранате и аутоматско оружје.

Један становник Бани Валида рекао је да су сукобу избили пошто су Гадафијеве присталице незадовољне због хапшења једног од њих напали борце нових власти, после чега су се проширили по целом граду.

Командант револуционарне бригаде је рекао да је због озбиљности сукоба више десетина револуционарних бораца послато из Триполија.

Бани Валид је био упориште Гадафијевих снага после пада Триполија у августа и дуго је одолевао нападима побуњеника. Чак и пошто је Гадафи заробољен и убијен у октобру, Бани Валид се опирао снагама нових власти.

 

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи