Читај ми!

"Анонимуси" не одустају

Француско министарство одбране нова жртва освете хакера "Анонимуси". То је још један у низу напада групе која тврди да се бори за слободу интернета.

Група хакера "Анонимуси" напала је рано јутрос веб-сајт француског министарства одбране, што је после синоћњег напада на сајт медијског конгломерата "Вивендија", још један у низу напада групе која тврди да се бори за слободу интернета, пренели су француски електронски медији.

Сајт тог министарства је убрзо после напада поново постао доступан.

Реч је о освети за затварање веб-сајта за размену садржаја "Мегааплоуд" због малверзација.

Међу пиратизованим сајтовима су и они који припадају Еф-Би-Ају, "Јуниверзал мјузику", "Дизнију" и "Сонију", као и бразилски сајтови.

Оснивач сајта "Мегааплоуд" Ким Шмиц (надимак Ким Дотком), који је ухапшен на Новом Зеланду на захтев америчког Еф-Би-Аја због масовне пиратерије, негира сваку илегалну активност и тражи пуштање на слободу уз кауцију.

У међувремену, "Анонимуси" су били "активни" и на истоку Европе. Пољски лидери састају се данас како би постигли договор у вези са интернационалним споразумом о ауторским правима, након што су активисти напали интернет сајтове владе како би бојкотовали потписивање тог споразума.

"Анонимуси" су признали одговорност за напад који је онемогућио приступ сајтовима владе, укључујући сајт премијера и парламента. Група хакера противи се плановима Варшаве да потпише Мултилатерални споразум за борбу против пиратерије (ACTA).

Како је пренео АП, порука остављена на друштвеној мрежи Твитер поручује влади Пољске да ће сметње владиних званичних интернет сајтова бити настављене до 26. јануара, уз упозорење: "Не потписујте ACTA!"

Порука је објављена са налога који је потписан као "Анонимни Вики", а са истог налога у недељу је најављен напад на сајтове.

ACTA је дугорочни договор којим треба да допринесе усклађивању очувања интелектуалне својине у различитим земљама. Покрива широк опус пиратерије, од фалсификовања фармацеутских производа до лажних "прада" торби.

Првобитно је било планирано да Пољска потпише документ у уторак, али да ли ће се то десити за сада није сигурно.

Министар администрације и дигитализације Михал Бони рекао је да се премијер Доналд Туск и остали чланови владе састају да одлуче шта ће учинити.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи