Читај ми!

Асад против "завере" Арапске лиге

Одбачен план Арапске лиге о предаји власти сиријског председника Башара ел Асада. Сирија оценила тај план као "заверу и мешање у унутрашње послове".

Сирија је одбацила нови план Арапске лиге о предаји власти председника Башара ел Асада оцењујући да је тај план завера и мешање у унутрашње послове. 

"Сирија одбацује одлуке Арапске лиге и сматра да оне крше национални суверенитет и представљају флагрантно мешање у унутрашње ствари земље", преноси државна телевизија.

Шефови дипломатија земаља чланица Арапске лиге усвојили су синоћ нову иницијативу за решење кризе у Сирији која предвиђа да председник Башар ал Асада власт препусти потпредседнику, као и да се формира "влада националног јединства" чији би састав био одобрен у Уједињеним нацијама.

Међутим, власти у Дамаску сматрају да та иницијатива "грубо крши" оснивачку повељу Арапске лиге.

"Министарски савет Арапске лиге требало је да преузме одговорност и да прекине с финансирањем и наоружавањем терориста", наводи државна телевизија позивајући се на изјаву неименованог сиријског званичника.

Тај званичник је додао да одлуке Арапске лиге неће спречити Сирију да "настави с политиком реформи и обезбеди сигурност и стабилност свом народу који је током кризе доказао своју приврженост националном јединству и верност председнику Асаду".

Министар спољних послова Катара Шеик Хамад бин Јасим сматра да је потребно формирати јединствену владу са опозицијом која ће пружити свим партијама равноправан третман у транзиционом периоду у парламентрарним и председничким изборима.

"Ти избори би требало да буду одржани под надзором Арапске лиге и међународне заједнице", објашњава Шеик Хамад бин Јасим.

Шеф дипломатије Саудијске Арабије Сауд ел Фаисал рекао је да та земља повлачи своје особље из посматрачке мисије у Сирији, јер та мисија до сада није учинила ништа да се заустави убијање демонстраната.

Ипак, очекује се да ће шеф посматрача, генерал Мохамед ел Даби, затражити продужење и проширење мисије.

Многи сматрају да би слабљењем Асада, Сирија са својом мешавином религија и етничких група могла бити гурнута у сукоб који би дестабилизовао цео регион, а други страхују од сопственог народа у случају да и Асад буде збачен.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи