Читај ми!

Иран затвара Ормуз

Носач авиона "Линколн" можда је последњи брод који је прошао кроз Ормуз. Иран најавио да ће затворити тај мореуз, пошто је Европска унија увела ембарго на нафту из те државе. Цена нафте скочила на 110 долара за барел.

Европска унија (ЕУ) и званично је данас усвојила нафтни ембарго против Ирана и донела одлуку о замрзавању имовине Иранске централне банке, а Техеран је одговорио да сада има право да дефинитивно затвори мореуз Ормуз.

Дипломате су навеле да мере које је усвојило 27 држава чланица ЕУ у Бриселу укључују ембарго који одмах ступа на снагу и односи се на нове уговоре за сирову нафту и нафтне деривате, док ће раније склопљени уговори важити до јула ове године, пренела је агенција АП.

У ЕУ је, такође, одлучено да се замрзну новчана средства Иранске централне банке у иностранству и да тим мерама треба да се изврши притисак на Иран да пристане на преговоре и обесхрабри Техеран у даљем финансирању нуклеарних активности.

Санкције су део двоструког колосека према Ирану – јачање санкција треба да обесхрабри даље тежње Ирана за производњом сопственог нуклеарног оружја и, у исто време, да истакне спремност међународне заједнице за преговоре са Техераном, саопштили су у Бриселу.

Високи представник иранског парламента изјавио је да ће Исламска Република затворити улазна врата у Персијски залив, уколико нове санкције блокирају извоз иранске нафте и поновио претње које су ирански званичници дали пре месец дана о затварању мореуза Ормуз, јавила је иранска агенција Фарс.

"Ако се догоди било какав прекид у вези с продајом иранске нафте, мореуз Ормуз ће дефинитивно бити затворен", изјавио је Мухамед Косари, заменик председника Одбора иранског парламента за спољне послове и националну безбедност, пренела је агенција Ројтерс.

Иран је раније, у више наврата, упозорио да ће блокирати уски и стратешки веома важан мореуз Ормуз којим иде транспорт петине светске сирове нафте, уколико санкције буду утицале на продају њихове нафте у свету.

На прву вест о ембаргу на иранску нафту и претњу да ће због тога Иран затворити промет кроз Ормуз, цена нафте на светском тржишту скочила је на 110 долара за барел.

Претходно, амерички носач авиона "Абрахам Линколн" прокрстарио је кроз Ормуски мореуз без инцидената, иако је Техеран претходних дана најављивао озбиљне акције уколико се Вашингтон "дрзне" на такав потез. Американци сада у Персијском заливу имају два носача.

Пролаз "Абрахама Линколна" кроз Ормуз протекао је без проблема и према плану, рекла је представница за медије америчке морнарице поручник Ребека Ребарич, чиме је решена дилема, уколико ју је уопште и било, да ли ће Иран напасти тај брод.

То је био први пролазак америчког носача авиона кроз тај теснац откако су поново избиле варнице на линији Техеран–Вашингтон, које повремено личе на предигру за рат.

Америчка морнарица објавила је да су носачи "Џон Стенис" и "Абрахам Линколн" пловили један поред другог. На званичној интернет страници "Линколна" објављено је да је носач упловио у зону одговорности Пете флоте у четвртак, а кроз Ормуз прошао у недељу после подне.

Прошле недеље је у Арапско море и зону Пете флоте упловио носач авиона "Карл Винсон" са својом борбеном групом бродова, који је замена за "Џон Стенис", тако да ће Американци још неколико дана у региону имати три носача авиона.

Званична мисија "Винсона" подршка је операцији "Дуготрајна слобода" у Авганистану. Носачи не плове сами, већ се око њих налази борбена група коју чине крстарице и разарачи који су опремљени за борбу против подморница, одбрану од противбродских ракета и могу да испаљују крстареће ракете типа "томахавк".

Број коментара 99

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи