Читај ми!

Крвави поход Боко Харама

Најновији биланс бомбашких напада и пуцњаве у нигеријском граду Каноу је 178 погинулих, а страхује се да би број жртава могао достићи 250. Тај напад је најсмртоноснији напад који је извела исламистичка група Боко Харам.

Биланс бомбашких напада и пуцњаве које је извела исламистичка група Боко Харам у другом по величини нигеријском граду Каноу могао би да достигне 250 погинулих, каже лекар највеће болнице у овом граду.

Спасилачке службе и данас сакупљању тела настрадалих широм града, преноси АФП. У једној мртвачници пребројана су 162 тела, у другој пет, а пред мртвачницом спасиоци "слажу тела једно на друго", рекао је други болнички извор.

"Већина погинулих је донета код нас, али су многа тела однета у три остале болнице у граду", рекао је исти лекар.

Према најновијем билансу, у две болнице је било 178 тела погинулих, чиме је то постао најсмртоноснији напад који је до сада извела исламистичка група Боко Харам, преносе агенције.

У Каноу на северу Нигерије, где су већинско становништво муслимани, јуче је уведен полицијски час, после напада у петак, чија су мета били имиграциони биро и осам полицијских станица.

Око 20 снажних експлозија одјекнуло је у том граду, када је бомбаш самоубица активирао експлозив испред регионалне полицијске управе, док је аутомобил бомба експлодирао испред седишта полиције. Нападача, који је бежао, полиција је убила, саопштили су полицијски извори.

Још неколико полицијских пунктова били су мета напада, укључујући и зграду тајне полиције, као и имиграциони биро.

Одговорност за нападе преузела је исламистичка група "Боко харам" , која у последње време напада представнике власти, хришћане и следбенике афричких култова који живе на претежно муслиманском северу земље.

Представник те групе је саопштио да је напад у Каноу освета и упозорење властима које одбијају да ослободе раније ухапшене екстремисте.

Боко харам, формиран је 2002. године и залаже се за увођење шеријатског закона у целој Нигерији, укључујући и југ земље, где претежно живе хришћани и анимисти.

Наоружани мушкарци извели су данас напад у месту Тафава Балева, у нигеријској држави Баучи, такође, на северу земље, и убили најмање девет особа, а ранили 12.

Буката Зијади, традиционални лидер хришћанске етничке групе Сајава, за овај напад је окривио муслиманску етничку групу Хауса-Фулани.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун затражио је да се хитно спроведе транспарентна истрага о насиљу у Нигерији, које је најоштрије осудио.

Бан је рекао да је запрепашћен интензитетом насиља.

"Најоштрије осудуђујем вишеструке нападе који су се догодили у северном нигеријском граду Каноу, и изазвали велики број жртава и велико разарање имовине", истакао је Бан.

Висока представница за спољну политику и безбедност Европске уније Кетрин Ештон придружила се генералном серкетару УН у осуди бомбашких напада.

Ештонова је у саопштењу навела да је најдубље шокирана и растужена због тих напада у којима су 20. јануара страдали невини људи и упутила најискреније саучешће жртвама, њиховим породицама и заједници.

У саопштењу се истиче да ће ЕУ ускоро разговарати са представницима владе Нигерије, укључујући и предстојећи министарски састанак почетком фебруара, о начинима како да конкретним мерама помогне мир, безбедност и развој земље, посебно најсиромашне слојеве друштва.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи