Читај ми!

Покољ у Нигерији

Најмање 162 особе погинуле у више одвојених експлозија бомби испред полицијских зграда у Каноу на северу Нигерије. Одговорност за нападе преузела радикална исламистичка секта Боко Харам. Председник Нигерије обећао нападачима да ће се суочити са "бесом закона".

Град Кано на северу Нигерије потресло је неколико одвојених експлозија испред полицијских зграда. У експлозијама које је пратила и пуцњава из ватреног оружја погинуле су, према наводима Црвеног крста, најмање 162 особе.

После напада у Каноу, важном политичком и верском седишту на муслиманском северу Нигерије, уведен је 24-часовни полицијски час, а на улице су изашли полиција и војска, премда још одјекују спорадични пуцњи.

Председник Нигерије Гудлак Џонатан рекао је да ће се "убице суочити са бесом закона".

Одговорност за данашњу серију бомбашких напада у Каноу, на северу земље преузела је радикална исламистичка секта Боко Харам, која жели да на целој територији Нигерије уведе шеријатски закон.

Представник те секте је саопштио да је напад у Каноу освета и упозорење властима који одбијају да ослободе раније ухапшене екстремисте.

Боко Харам је, такође, поставио ултиматум свим хришћанима са севера Нигерије, претежно насељеном муслиманима, да ће бити убијени ако се "не изгубе одатле". Чланови секте, наводи Ројтерс, могу се препознати по дугим брадама и црним или црвеним шаловима око главе.

"Прва бомба експлодирала је у регионалном полицијском седишту у Каноу и не још увек се не зна коначан број повређених", рекао је за АП Абубакар Џибрил, званичник у нигеријској агенцији за ванредне ситуације.

Наредне три експлозије су потресле полицијске станице у другим предграђима Каноа. Прозори су поломљени и срушени кровови на зградама ових полицијских станица, а једна експлозија је потресла и Одељење за издавање пасоша, потврдили су очевици.

Две експлозије одјекнуле су касно синоћ у граду Јенагои, престоници савезне државе Бајелса у нафтом богатој области делте Нигера на југу земље.

Портпарол војске у тој области потврдио је да је експлозија изазвана динамитом и да није било жртава. Локални гувернер наговестио је да би те експлозије могле бити повезане са предстојећим изборима за гувернера.

Боко Харам, што на хауском језику значи "западно образовање је светогрђе", одговоран је за најмање 510 људи убијених прошле године, док је у овогодишњим нападима те секте погинуло најмање 219 људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи