Читај ми!

Сусрет Путин-Кисинџер

Односи Вашингтона и Москве кључни су у свету и надам се да ће бити све бољи, рекао Хенри Кисинџер после састанка са Владимиром Путином. Амерички медији преносе да су Кисинџер и Путин, између осталог, разговарали о оптужбама против америчког амбасадора у Москви.

Руски премијер Владимир Путин састао се са нобеловцем и бившим америчким државним секретаром Хенријем Кисинџером. Двојица политичара разговарала су о међународним односима и предстојећим председничким изборима у САД и Русији.

Кисинџер је оценио да су односи САД и Русије кључни у свету, додајући да се нада да ће везе између две земље бити све боље наредних година.

"Ми смо се до сада сретали више пута и увек сам од вас чуо добре ствари. Мислим да су односи Сједињених Држава и Русије кључни у свету. Надам да ће они јачати и убудуће", рекао је Кисинџер, преноси Раша тудеј.

Речи бившег америчког државног секретара утолико су значајније ако се има у виду да је Путин највероватнији победник на предстојећим председничким изборима.

Путинов портпарол Дмитриј Песков рекао је да су два политичара разменила мишљења о ситуацији у свету и међународним односима.

Не желећи да одаје више информација Песков је рекао да је то био "приватни састанак два пријатеља" и да су руског премијера одувек интересовали Кисинџерови ставови.

"Путин уважава свачији став, а посебно једног мудрог човека попут Хенрија Кисинџера", рекао је Песков.

Пријатељски или стратешки разговор?

Међутим, осим протоколарних саопштења ипак је, бар према писањима америчких медија, било речи о конкретним питањима.

Њујорк тајмс пише да се може наслутити да је било речи о оптужбама да је нови амерички амбасадор Мајкл Мекфаул подстрекивао протесте широм Русије после парламентарних избора.

Наиме, руски новинари пратили су лидере група за заштиту људских права и опозиционе политичаре и снимили их како сви заједно иду на састанак код америчког амбасадора. Снимци су емитовани у уторак.

Кисинџер је, случајно или не, стигао у Москву у четвртак и састао се са Мекфаулом, који је, после разговора, истакао да је "бивши државни секретар дошао у Москву да настави стратешки дијалог који је веома важан у односима са Русијом".

Руски премијер Владимир Путин је неколико пута ословљавао нобеловца својим верним саветником за међународне односе.

У својој књизи руски премијер веома је детаљно и са пуно уважавања описао свој први сусрет и разговор са Кисинџером, почетком деведесетих. Тада је у улози помоћника градоначелника Санкт Петербурга сачекао Кисинџера на аеродрому.

Бивши амерички државни секретар оставио је снажан утисак на Путина када му је рекао да је и он почео своју каријеру као обавештајац. Посебно га је одушевило Кисинџерово мишљење да је Михаил Горбачов превише брзо повукао совјетске трупе из Источне Европе, пише Путин у својој књизи.

"Никад нисам замишљао да тако нешто могу да чујем из уста Хенрија Кисинџера. Рекао сам му тада, а рећи ћу и сад. Кисинџер је био у праву", написао је Путин.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи