Читај ми!

Протести одложили гласање

Одложено пробно гласање о спорним законима о борби против пиратерије у Сенату. Барак Обама најавио вето у случају евентуалног усвајања закона.

Лидер већине у америчком Сенату Хари Рид одлучио је да одложи пробно гласање о спорном предлогу закона о борби против интернет пиратерије, пошто је више интернет компанија и претраживача протестовало страхујући од цензуре.

Због спорних закона интернет енциклопедија Википедија на енглеском језику била је "замрачена" на један дан, а на на претраживачу Гуглу петиције против закона потписало је седам милиона људи.

"У светлу нових догађаја одлучио сам да одложим гласање које је било заказано за уторак", рекао је Рид. Неколицина сенатора и конгресмена који су подржавали предлог закона о стопирању онлајн пиратерије (СОПА) и закона о заштити интелектуалне својине (ПИПА), сада су против њих.

Рид верује да ће бити постигнут компромис око заштите интелектуалне својине и одржање отворености и иновативности на интеренту.

На мети предлога СОПА и ПИПА, које подржавају музичка и филмска индустрија у САД, нису само сајтови који нуде илегалне копије филмова и песама, већ и сајтови и претраживачи који имају линкове ка веб странама са таквом садржином.

Сајтовима с пиратизованим материјалом био би блокиран приступ с територије САД, а власницима ауторских права и америчкој влади дала би се овлашћења да од суда траже укидање сајтова који су повезани с пиратеријом.

СОПА налаже интернет претраживачима да у резултатима претрага не објављују иностране сајтове са пиратским материјалом.

Чак и да оба закона прођу конгресну процедуру, вероватно их чека вето америчког председника Барака Обаме.

Наиме, Бела кућа је још раније издала саопштење у којем се истиче да, иако подржава борбу против пиратерије, неће подржати законе "који умањују слободу изражавања, угрожавају сајбер безбедност или подривају динамични, иновативни глобални интернет".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи