Читај ми!

Француска гневна због Авганистана

Авганистански војник убио четири француска припадника НАТО мисије на истоку земље. Француска суспендовала обуку авганистанских војника и запретила да ће повући своје трупе из Авганистана.

Француска је суспендовала обуку авганистанских војника и запретила да ће повући своје трупе из Авганистана, пошто је претходно авганистански војник убио четири француска припадника НАТО мисије на истоку земље.

"Од сада, целокупна обука (авганистанских војника) и борбене операције у којима учествује француска војска су суспендоване", рекао је председник Никола Саркози у Паризу, потврдивши вест о убиству француских војника.

"Француска војска остаје уз своје савезнике, али ми не можемо да прихватимо да и један од наших војника буде рањен или убијен од стране наших савезника. То је неприхватљиво", рекао је Саркози.

Он је нагласио да ће, уколико безбедносни услови поново не буду успостављени, бити постављено питање "раног повлачења" француске војске.

"Француска војска је у Авганистану у служби Авганистанаца против тероризма и талибана. Француски војници нису у Авганистану како би авганистански војници могли да пуцају на њих", додао је Саркози.

Он је саопштио да је послао министра одбране Жерара Лонгеа у Авганистан, пренеле су агенције.

Очекује се да ће авганистански председник Хамид Карзаи посетити Париз следеће седмице.

Извор авганистанске обавештајне службе раније је изјавио да је авганистански војник убио четири војника, а 17 ранио у граду Тагхаб, у источној провинцији Каписа.

Авганистански војник налази се у притвору, потврдио је портпарол НАТО снага у Авганистану, не наводећи више детаља о самом инциденту.

Овим нападом су укупна 82 француска војника изгубила живот у Авганистану од њиховог ангажовања 2001. године. Повлачење француског контингента, који броји око 4.000 војника, планирано је за 2014. годину.

Овај случај је последњи у низу убистава страних војника који су страдали у нападима припадника авганистанских снага безбедности, чиме је поткопано поверење између страних трупа и домаћих снага.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи