Читај ми!

"Конкордија" у милости мора

Поново прекинута потрага за несталима на броду "Конкордија". Нема наде да је још неко преживео. Капетан брода "није био искрен према нама", оценио директор компаније "Коста крочере".

Ронилачке екипе јутрос су поново суспендовале потрагу за жртвама на броду "Коста Конкордија" док је компанија "Карнивал Корп", у чијем власништву је и "Коста Крузерс", најавила да ће извршити ревизију безбедносних процедура на свим својим бродовима за крстарење.

Портпарол спасилаца Лука Кари изјавио је да је потрага за несталима на броду обустављена, пошто се насукана олупина брода поново померила, пренела је агенција Ројтерс.

Председавајући скупштине акционара компаније "Карнивал корп" Мики Арисон рекао је да су чланови управног одбора донели одлуку о измени безбедносних регулатива након прошлонедељног потонућа брода "Коста Конкордија" који је у власништву те компаније.

"Иако сам потпуно сигуран у безбедност наших бродова као и професионализам посада на њима, нове регулативе омогућиће да се овакви инциденти више не дешавају", рекао је Арисон, пренела је агенција АП.

У доношењу нових прописа у компанији учествовао је и пензионисани капетан америчке морнарице Џејмс Хан, који је потпредседник компаније задужен за питања поморске политике и безбедности.

Истовремено, седам дана пошто се тај брод насукао, нестала је и последња нада да би у олупини спасиоци могли да пронађу неку преживелу особу, а хладно море око места несреће постало је немирно, пренео је Ројтерс.

Пажња је сада усмерена на то како да се из џиновског брода испумпа 500.000 литара горива, уз лоше време које прети да позиција брода, који је до пола потонуо у море, буде још нестабилнија на гребену на који се прислонио.

Министар за заштиту животне средине Корадо Клини упозорио је на могућност да брод потоне 50 до 90 метара испод морског гребена на којем се сада налази, што би представљало огромну опасност по околину.

Поред тога, саопштио је Клини, италијанска влада дискутоваће сутра о усвајању нових прописа којима би велики крузери били спречени да иду опасним морским путевима и пролазима веома близу острва и плићака.

Спасиоци су досад пронашли 11 тела. У тренутку несреће на броду се налазило 3.200 путника и 1.023 члана посаде, од којих је већина евакуисана чамцима за спасавање, хеликоптерима и бродовима који су се затекли у том подручју.

Франческо Скетино, капетан "Конкордијe", "није био искрен" када је објашњавао околности несреће, оценио је данас власник компаније "Коста крочере".

"У току је истрага. Лично мислим да није био искрен према нама. Немам елемената да кажем да ли је био присебан или не. Мислим да је био емотивно узрујан, гледао је како његов брод тоне пред њим", казао је Пјер Луиђи Фоски у интервјуу листу Коријере дела сера.

Тужилаштво и компанија "Коста крочере", која је власник брода, замерају Скетину због великог кашњења у признању тежине ситуације.

Капетан насуканог брода Франческо Скетино, који је оптужен за вишеструко убиство из нехата пошто је напустио брод док су путници још били на њему, налази се у кућном притвору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи