Читај ми!

"Линколн" форсира Ормуз

Носач авиона "Абрахам Линколн" прилази Персијском заливу, свега неколико дана пошто је Техеран упозорио Американце да то не чине. Носач класе "нимиц" је први такав брод који пролази кроз Ормуз од последње размене претњи две државе.

Амерички носач авиона "Абрахам Линколн" стигао је у Арапско море и ускоро ће проћи кроз Ормуски теснац, упркос упозорењима Ирана да се Вашингтон уздржи од таквих потеза.

Доласком "Линколна", Американци у обручу око Ирана поново имају два носача авиона, пошто је "Џон Стенис" недавно запловио пут САД, али се још увек налази у ширем подручју Арапског мора.

Америчка морнарица је објавила да су се носачи "Џон Стенис" и "Абрахам Линколн" пловили један поред другог. На званичној интернет страници "Линколна", објављено је да је носач упловио у зону одговорности Пете флоте у четвртак, што практично значи да би већ данас или у суботу могао да прође кроз Ормуз.

Прошле недеље је у Арапско море и зону Пете флоте упловио носач авиона "Карл Винсон" са својом борбеном групом бродова, који је замена за "Џона Стениса", тако да ће Американци још неколико дана у региону имати три носача авиона.

Званична мисија "Винсона" је подршка операцији "Дуготрајна слобода" у Авганистану. Носачи не плове сами већ се око њих налазе борбена група коју чине крстарице и разарачи који су опремљени за борбу против подморница, одбрану од противбродских ракета и могу да испаљују крстареће ракете типа "Томахавк".

Иранци су жестоко упозорили Америку да у Персијски залив више не шаљу носаче авиона, иако је остало прилично нејасно шта Техеран намерава да уради, уколико "Линколн" или "Карл Вилсон" ипак заплове тим теснацем.

Ако "Линколн" заиста и прође кроз Ормуз, то ће бити први пролазак америчког носача авиона кроз тај теснац откако су поново избиле варнице на линији Техеран–Вашингтон које повремено личе на предигру за рат.

Истовремено, званичници Aмеричке ратне морнарице рекли су да су поморске снаге које контролише Револуционарна гарда агресивније од обичне морнарице те државе, не прецизирајући на који начин Курди ту агресивност показују.

Број коментара 83

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи