Читај ми!

"Каменко" шпијунирао Русе

Британци шпијунирали Русе уз помоћ лажног камена пуног електронике. "Лажњак" код амбасаде у Москви био релеј за шпијунске информације.

Велика Британија потврдила је да је шпијунирала Русију пре шест година уз помоћ лажног камена у којем је била скривена електронска опрема за размену информација између британских шпијуна и особља амбасаде у Москви.

Некадашњи саветник бившег британског премијера Тонија Блера, Џонатан Пауел, изјавио је за Би-Би-Си да је тај инцидент "непријатан", преноси Раша тудеј.

У јануару 2006. године, у извештају који је приказала руска телевизија наведено је да постоји доказ да Британци користе електронску шпијунску опрему сакривену у лажном камену и тако размењују информације.

Британски агенти су, пролазећи поред лажног камена, слали информације из својих преносних рачунара, а особље амбасаде преузимало је остављене податке на истоветан начин.

Дипломата који је инсталирао линк за размену информација био је Кристофер Пирс, а заједно са шпијуном по имену Марк До, наводно је био одговоран и за финансирање појединих невладиних организација у Русији.

У извештају је наведено да је скандал "дискредитовао добру идеју невладиних организација", док су Британци изразили "забринутост и изненађење" због таквих оптужби и оптужили Кремљ за напад на НВО.

Месец дана пре него што је извештај јавно објављен, Москва је увела нови пооштрен закон о контроли НВО, што је наишло на критике, а руска Федерална служба безбедности је, после пропалих покушаја да дискретно реши проблем са британским колегама, информације о шпијунажи пустила у јавност.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи