Читај ми!

Мрак у знак протеста

Интернет гиганти протестовали због најављених антипиратских закона о којима се расправља у Конгресу. Википедија на 24 сата угасила свој сајт на енглеском, Гугл зацрнио "дудл", Wired и Worpress цензурисали насловне стране. Стручњаци се слажу да је потребно реформисати заштиту интелектуалне својине, али тако да не угрози слободан проток информација на интернету.

Популарна електронска слободна енциклoпедија Википедија на 24 часа је замрачила верзију сајта на енглеском језику, у знак протеста због предложених антипиратских закона у Сједињеним Америчким Државама. Предложени закони предвиђају мере филтрирања сваког сајта за који се сумња да подстиче илегално преузимање садржаја. 

Протесу против спорних закона, прикључио се и најпосећенији интернет претраживач Гугл. Интернет гигант је цензурисао свој знак, популарно назван "дудл" и позвао кориснике да потпишу петицију којом се од представника у Когресу тражи да гласају против спорних закона.

Админстратори Гугла истичу да би примена таквих закона цензурисала интернет и успорила економски раст.

Два закона о којима се расправаља у Конгресу цензурисаће интернет и наметнути штетне прописе за амерички бизнис. Милиони корисника интернета и предузетника се већ противе тим законима, наводи се у саопштењу администратора.

У протесту који предводи сајт Википедија, учествују многи, а између осталих сајтови Редит и Боинг Боинг, Wired и Wordpress, странка Зелених Аустрије, као и Пиратска партија Србије.

Реагујући на 24-часовни "мрак" на Википедији, саветник у Министарству културе, информисања и информационог друштва Слободан Марковић оценио је да је потребно направити темељну реформу заштите интелектуалне својине која неће угрозити слободан проток информација на интернету и од корисника неће правити колатералну штету у борби са пиратеријом.

Марковић је за Танјуг рекао да суштина проблема неће тиме бити решена, напомињући да је скепсу поводом закона изразио и председник САД Барак Обама.

Марковић је, о нацртима антипиратских закона СОПА (Stop Online Piracy Act) и ПИПА (Protect IP) којима се предвиђају мере филтрирања сваког вебсајта за који се сумња да подстиче илегално преузимање садржаја, рекао да се да се њима покушава спречавање пиратерије на сајтовима ван домета америчког законодавства.

"Уколико је, рецимо, неки сајт у Србији са доменом .com поставио пиратски филм америчке институције би могле да тај домен укину, иако се сајт налази у Србији. Проблем пиратерије јесте реалан, али је и проблем, јер се 'мува убија топом', односно због једног спорног садржаја постоји опасност да читав сајт буде уништен", објаснио је Марковић.

"Они који су против закона тврде да се њиме суштински успоставља цензура слободе протока информација и да читав проблем треба решавати на друге начине", наводи Марковић.

Марковић сматра да проблем са заштитом интелектуалне својине на Интернету постоји, јер, како каже, стари закони више не функционишу.

Према његовим речима, ово што се тренутно дешава није ни први, али ни последњи чин у драми око заштите интелектуалне својине у електронској сфери. "О том проблему расправљаће се и у Србији, рекао је Марковић, упозоривши да 'људи не би смели да буду колатерална штета' у борби против пиратерије".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи