Читај ми!

Извесна смрт свесна одлука

Једанаест особа наставља да живи у забрањеној зони у близини нуклеарне централе "Фукушима", упркос опасности по живот и настојањима власти да их приволе на евакуацију.

Упркос непосредној опасности по здравље и упозорењима од стране власти, једанаест људи и даље живи у забрањеној зони пречника 20 километара око разорене нуклеарне централе "Фукушима 1", јављају јапански медији.

Шест малих домаћинстава које чини једанаест особа старости од педесет до преко 90 година преостала су раштркана у четири општине у околини централе.

Ови људи, који су свесно одбили да се евакуишу, као разлог за останак у смртоносној зони наводе приврженост свом дому, потребу да воде рачуна о болесним особама у својој породици које евакуацију не би поднеле и жељу да задрже кућне љубимце.

Неки од њих навели су да би радије живели краћи живот у свом дому него деценијама дуги живот у непознатој средини.

Они се, међутим, поред велике радијације, суочавају и са проблемом недостатка струје и текуће воде.

Јапанска влада званично је крајем априла донела одлуку да се не дозволи повратак и боравак у поменутој зони из које је по изливању радијације половином марта претходно евакуисано 78.000 људи. 

Улазак је дозвољен само радницима ангажованим од стране "Токијске електродистрибуције", припадницима војске и стручњацима који прате ток радова чији је циљ зауздавање и уклањање оштећених реактора. 

Полицајци у заштитним оделима против радијације распоређени су у пунктовима на путевима који воде у забрањену зону, а више хиљада радника ангажованих на санирању реактора смештени су у бивши тренинг камп јапанске фудбалске репрезентације 20 километара од централе и, такође, на посао долазе у заштитним оделима.

Обичним грађанима који су пре несреће живели у околини централе само је једном дозвољен повратак у ту зону, и то само на два сата, у заштитним оделима и са маскама, како би могли да узму фотографије и драгоцености из кућа које су напустили у великој журби. 

За оне који нису ни на који начин укључени у пројекат санације и деконтаминације а прекрше забрану уласка, односно боравка у зони пречника 20 километара одређена је новчана казна од 100.000 јена (1.000 евра) или притвор, али овај пропис није примењен према људима који су својевољно остали у забрањеној зони, јер тај њихов чин није ни малициозан нити провокативан, објаснили су представници локалних власти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи