Читај ми!

Капетан "случајно" побегао

Заповедник брода "Коста Конкордија" каже да се у чамцу за спасавање нашао случајно, пошто се оклизнуо и упао у чамац. Тужилац Франческо Верузио изјавио да "не разуме" одлуку о његовим пуштању на слободу. Потрага за несталима привремено обустављена.

Капетан брода "Коста Конкордија" Франческо Скетино, у чијем бродолому је погинуло најмање 11 људи, а двaдесетак нестало, у чамцу за спасавање, како је сам рекао, нашао се случајно, пошто се оклизнуо и пао.

Скетинијев адвокат рекао је да је капетан "категорично" демантовао да је напустио брод пре евакуације последњих путника и изнео тврдњу да је "спасао хиљаде живота" извођењем маневра приближавања брода обали.

Скетино је на саслушању рекао да није био међу првима који су побегли са брода, него је "упао у чамац за спасавање" док је помагао путницима током евакуације, преносе италијански медији.

"Путници су трчали свуда по палуби, покушавајући да се угурају у чамце за спасавање. Нисам имао чак ни појас за спасавање, јер сам га дао једном од путника. Покушавао сам једног по једног да убацим у чамац", рекао је капетан.

Одједном, брод се нагнуо за око 60-70 степени, ја сам се спотакао и тако сам завршио у једном од чамаца, рекао је Скетино и додао да је чамац био заглављен сат времена пре него што је спуштен у воду.

Скетино је пуштен из притвора у ноћи између уторка и среде и одређен му је кућни притвор у граду Мета ди Соренто.

Оптужен за вишеструко убиство услед нехата, бродолом и напуштање брода, капетан "Коста Конкордије" ухапшен је у суботу, по налогу тужиоца из Гросета Франческа Верузија.

После одлуке суда о смештању у кућни притвор, полиција и карабињери спровели су га до његовог дома, у који су ушли на споредан улаз избегавајући фотографе и сниматеље, наводе италијански медији.

Према италијанском закону, он неће моћи да напушта кућу ни да комуницира било с ким осим са адвокатом и члановима уже породице.

Тужилаштво је тражило да Скетино остане у притвору, а тужилац Франческо Верузио изјавио је да, имајући у виду тешке оптужбе против капетана, "не разуме" одлуку о његовом пуштању на слободу. 

Судија Валерија Монтесаркјо каже да има све више доказа да тврдње капетана Скетина да је покушао да се врати на брод нису тачне.

Судија Монтесаркјо рекла је да "присуство других чланова посаде и официра који су покушавали да евакуишу путнике демантује изјаве капетана да није могао да управља процесом пружања помоћи".

Судија оцењује да капетан Франческо Скетино није направио "никакав озбиљан покушај" да се врати "бар у близину брода" пошто га је напустио у јеку евакуације путника.

Поред напуштања брода, Скетино је оптужен и за кашњење евакуације, што је, према истрази, изазвало "мини побуну" посаде која је покренула евакуацију, иако капетан није званично наредио "напуштање брода".

Пажњу италијанске и светске јавности привлачи и транскрипт драматичног разговора капетана и заповедника обалске страже који му је наредио да се врати на брод и надгледа евакуацију. Скентино се успротивио наредби, рекавши да је превише мрачно и да се брод опасно нагнуо.

После дужег убеђивања, Скетино је рекао да ће се вратити на крузер, али обалска стража каже да то није учинио, већ га је полиција неколико сати касније ухапсила на копну.

Капетана је компанија која је власник брода оптужила и да је по сопственом нахођењу променио трасу брода. 

Према изворима блиским истрази, Скетино ће бити подвргнут тестовима како би се утврдило да ли је у ноћи бродолома био под утицајем неких опојних супстанци.

Спасиоци су у уторак пронашли нових пет тела у потонулом трупу брода, чиме се биланс погинулих попео на 11. На луксузном броду за крстарење у тренутку бродолома налазило се 4.229 путника и чланова посаде.

На листи је и шест од 11 пронађених који још нису идентификовани. У бродолому је повређено шездесетак људи.

Више од 70 путника са "Конкордије" у уторак поднело је тужбу против компаније "Коста крочере", која је власник брода.

Ускоро би требало да почне операција извалачења брода, а стручњаци из Холандије  припремају се да из 17 резервоара крузера испумпају 2.300 тона горива, пише Би-Би-Си.

То би могло да потраје неколико недеља, а оцењујује се да је ризик да дође до загађења мали.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи