Читај ми!

Окружени озраченим зидовима

Нови скандал у Јапану – ниво радијације вишеструко увећан у новоизграђеној згради недалеко од "Фукушиме". Проблем је у радиоактивном шљунку изнетом са контаминираних простора. Страхује се да је тај материјал купило више од 200 грађевинских компанија.

Радијација 120 пута већа него што је природно (нормално) регистрована је у новоизграђеној стамбеној згради у месту Њихонмацу, 55 километара од цунамијем разорене нуклеарне електране "Фукушима 1".

Да дванаест породица у тој згради довршеној прошлог јула живи изложено радијацији од 1,24 микросиверта на сат, постало је јасно након што је дозиметар, који је једно од деце из те зграде носило, показао неочекивано високе вредности.

Истрага је показала да радијација долази из зидова зграде, односно из бетона који је направљен коришћенем шљунка из каменолома у месту Намие, које се налази унутар забрањене зоне, 20 километара око централе.

Страхује се да би последице по здравље људи могле да буду велике, јер је исти шљунак до сада већ испоручен у чак 200 грађевинских фирми из префектуре Фукушима и околине где постоји велика потражња за грађевинским материјалом због обнове обалских подручја које је 11. марта прошле године погодио знажан земљотрес, а затим и цунами.

У месецима непосредно након излива радијације из више реактора у "Фукушими 1" колективна свест о последицама радијацијских киша, чини се, није била на довољном нивоу.

Велики број волонтера похрлио је тада у угрожене крајеве, а више стотина пољопривредних добара у префектури Фукушима наставило да за исхрану крава користи сено изложено кишама, што је довело до појаве стотина тона изузетно радиоактивне говедине на тржишту широм земље.

Радиоактивни шљунак искоришћен за бетон зграде у Њихонмацу, изнет је из каменолома у мају, у време када још није био успостављен довољан број пунктова за мерење и када је пажња власти углавном била усмерена на обуздавање нестабилних реактора у централи, рашчишћавање рушевина и потрагу за телима несталих.

Око 90.000 људи из забрањене зоне и околине још увек је расељено због опасности од радијације, а многи стручњаци упозоравају да је радијација у граду Фукушими, 50 километара од централе, где живи око 320.000 људи, превисока за наставак живота и упозоравају да би тај град морао бити евакуисан ако се ускоро не спроведе врло детаљна деконтаминација.

Обнова цунамијем погођених области касни због питања шта чинити и где сместити огромне количине рушевина прекривених радиоактивним честицама.

Чињеница да су радиоактивни шљунак и бетон ушли у оптицај у грађевинском сектору додатно ће отежати напоре за успостављање нормалног живота на североистоку Јапана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи