Читај ми!

Гувернер у туђини

Гувернер регије Илизи у Алжиру Мухамед Лаид Келфи ослобођен у Либији, пошто су га припадници Ал Каиде киднаповали близу границе те две државе. Хаос у Либији дао крила отмичарима, иначе не би то урадили, сматрају стручњаци за безбедност.

Алжирски регионални гувернер Мухамед Лаид Келфи ослобођен је на територији Либије, након што су га припадници северноафричке Ал Каиде отели у понедељак.

Гувернера регије Илизи из конвоја су отела три млада Алжирца, припадника Ал Каиде, док се враћао из Дебдеба, на граници две државе. Најпре су ослободили његовог возача и саветника, а потом прешли границу са Либијом.

Киднапери су ушли 15 километара дубоко у либијску територију пре него што су их пресреле либијске власти. Алжирска државна новинска агенција навела је да би Келфи требало ускоро да буде предат алжирским властима.

"Гувернер је жив и здрав, то је све што могу да кажем", пренео је Ројтерс изјаву неименованог званичника безбедносних снага Алжира.

Отмица гувернера појачала је страхове да ће након свргавања Моамера ел Гадафија доћи до стварања такозваног "безбедносног џепа" који ће искористити исламски фундаменталисти, пренела је агенција Ројтерс.

Северноафрички огранак Ал Каиде углавном изводи отмице, заседе и самоубилачке нападе у Алжиру, али и у околним сахарским државама.

Због непостојања регуларне војске у Либији, велика и слабо обезбеђена граница међу земљама Магреба није препрека за прелазак терориста.

Ова отмица, међутим, помало је неуобичајена, с обзиром на то да алжирски гувернери и политичари на вишим положајима скоро увек путују са јаким обезбеђењем, што их чини тешко приступачном метом за киднаповање.

"Ова ситуација показује да су се отмичари охрабрили и да им је хаос у Либији дао крила", изјавио је алжирски стручњак за безбедност Самер Ријад.

Агенција Ројтерс пренела је наводе још једног званичника безбедносних снага Алжира који је инсистирао на анонимности. Према његовим речима, иза отмице стоји један од главних теренских команданата северноафричког огранка Ал Каиде Абделхамид Абу Зеид.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи