Читај ми!

Привремено помрачење "Википедије"

У знак протеста због предложених антипиратских закона у САД, "Википедија" најавила да ће сутра на један дан угасити верзију сајта на енглеском. "Википедија" се противи законима којима се предвиђа филтрирање сваког сајта за који се сумња да подстиче пиратерију.

Популарна електронска слободна енциклoпедија Википедија сутра ће на 24 часа угасити верзију сајта на енглеском језику, у знак протеста због предложених антипиратских закона у Сједињеним Америчким Државама.

Администратори Википедије противе се нацртима антипиратских закона SOPA (Stop Online Piracy Act) и PIPA (Protect IP Act) којима се предвиђају мере филтрирања сваког сајта за који се сумња да подстиче илегално преузимање садржаја.

Протесту ће се придружити друштвена мрежа Редит и блог Боинг Боинг, док је друштвена мрежа Твитер одбила да се прикључи акцији.

Оснивач Википедије Џими Вејлс рекао је за Би-Би-Си да их заговорници антипиратских закона виде као људе који желе да омогуће или одбране пиратерију. "То није суштина проблема, већ чињеница да је закон преширок и толико лоше написан, да ће утицати на разне ствари које немају никакве везе са пиратеријом", сматра Вејлс.

Заговорници SOPA кажу да је закон направљен да заустави доток средстава на "отпадничке сајтове".

То би омогућило власницима садржаја и америчкој администрацији да затраже од суда гашење сајтова повезаних са пиратеријом. Тај закон би, такође, натерао америчке интернет провајдере, претраживаче, процесоре за плаћање и мреже за рекламирање да престану да послују или да нуде линкове сајтова који су осумњичени за умешаност у нелегалне активности.

Без обзира на наговештај да ће председник Барак Обама ставити вето на те законе, Википедија је саопштила да су админстратори енглеске верзије сајта одлучили да изведу свој први јавни протест, зато што би поменути закони били "погубни за слободну и отворену мрежу".

Адмнистратори Википедије оцењују да су закони SOPA и PIP само показатељи много ширег проблема. Широм света уочава се развој законодавства, чија је намера да се бори против онлајн пиратерије и регулисања интернета на начине који угрожавају слободу на мрежи, оцењује се у саопштењу админстратора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи