Читај ми!

Игра престола у Пјонгјангу

Реформе које су неопходне да би се избегао економски колапс, довешће до краја стаљинистичког режима у Северној Кореји, каже Ким Џонг Нам, најстарији брат новог вође. Војска је постала толико моћна да ће ускоро преузети контролу над земљом, упозорава Џонг Нам.

Најстарији брат новог севернокорејског вође каже да ће реформе које су потребне да би се избегао колапс привреде у земљи довести до краја њеног стаљинистичког режима, наводи се у књизи која ће бити објављена ове недеље.

Ким Џонг Нам, полубрат "великог наследника" Ким Џонг Уна који је прошлог месеца преузео власт у изолованој комунистичкој земљи после смрти њиховог оца, каже да је војска постала толико моћна да ће ускоро преузети контролу над земљом.

Кимова предвиђања и разговоре о његовом досадашњем животу у књизи Мој отац Ким Џонг Ил и ја објављује јапански новинар Јођи Гоми, који каже да је изградио пријатељство са Џонг Намом после њиховог сусрета у Пекингу 2004. године.

"Северна Кореја је веома нестабилна", рекао је Џонг Нам Гомију, који га је интервјуисао прошле године у кинеском Макау, где је најстарији син преминулог вође живео последњих година.

"Мој отац је владао земљом уз подршку војске, али је моћ војске постала превише велика", рекао је Ким Џонг Нам. "Уколико се пренос власти заврши неуспехом, војска ће показати праву силу и руководити земљом. То је сигурно", наводно су речи полубрата новог севернокорејског лидера.

У књизи заснованој на размени и-мејлова и интервјуа, Џонг Нам је рекао да је државна привреда Северне Кореје, која је у расулу, суочила режим с дилемом.

"Очигледно је да ће без реформи привреда доживети колапс, али реформе ће сигурно водити у кризу због колапса режима", рекао је Џонг Нам у интервјуу датом, наводно, пре смрти свог оца Ким Џонг Ила 17. децембра.

Џонг Нам, такође, тврди да ће његов неискусни брат Џог Ун, који има 28 година, бити вероватно само симбол који ће владајућа елита искористити да би сачувала власт.

"Свакоме ко нормално размишља било би тешко да толерише три генерације наследне власти", навео је Џонг Нам у и-мејлу за који Гоми каже да је послат 3. јануара.

"Питам се како ће млади наследник са две године (обуке и праксе руковођења) бити у стању да преузме апсолутну власт", рекао је најстарији син преминулог Ким Џонг Ила.

"Вероватније је да ће постојећа владајућа елита преузети сву власт мог оца, задржавајући младог наследника као симбол", рекао је Џонг Нам, преноси АФП.

Живот у егзилу

Ким Џонг Нам је живео, практично, у егзилу у Кини током последњих година након што је, због авантуристичког живота и покушаја да са лажним пасошем уђе у Јапан, пао у немилост и изгубио све шансе да наследи оца.

Пре две године, када је његово здравствено стање почело да слаби, Ким Џонг Ил је одредио свог најмлађег сина из трећег брака, Џонг Уна, за наследника и дао му високи војни положај. Од тада је Џонг Ун био уз оца на свим јавним скуповима и састанцима.

Џонг Нам није директно одговорио на питање да ли је присуствовао сахрани свог оца, али су јапански медији објавили да је посетио Пјонгјанг након што је сазнао за смрт Ким Џонг Ила.

Гоми пише да Џонг Нам не може да, уз помоћ Пекинга, у Кореји узме власт у своје руке. Пекинг страхује да би колапс режима послао милионе гладних становника Северне Кореје преко границе и изазвао нуклеарни хаос на полуострву, наводи јапански новинар.

"Џонг Нама штити кинеска страна", тврди Гоми, новинар у Токио шимбуну који је био дописник листа у Пекингу и Сеулу.

"Уколико дође до распада режима, (Кина) изгледа планира да га пошаље у Пјонгјанг и учини да он постане следећи вођа", написао је Гоми. Јапански новинар наводи да је одлучио да књигу представи јавности, и поред захтева Ким Џонг Нама да одложи објављивање.

Књига Мој отац Ким Џонг Ил и ја биће пуштена у продају у Јапану у петак.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи