Читај ми!

Аустријски Апостол 2.1

Бечки кардинал Шенборн најавио реформу црквене организације у главном граду Аустрије. Надбискупија бечка покренула пројекат Апостол 2.1, са циљем да реагује на промене у друштву.

Надбискуп бечки, кардинал Кристоф Шенборн, најавио је реформе у црквеној структури у главном граду Аустрије, где је приметан пад броја католичких верника, оценивши да је ера католицизма као државне вере прошла.

Шенборн је најавио да је за сада, још је отворено питање будућности цркве, али је извесно да није могућа свакодневица без промена.

Надбискупија бечка намерава да, пилот-пројектом под називом Апостол 2.1, структурним реформама реагује на промене у друштву.

Налазимо се на прекретници, оценио је кардинал на конференцији за медије додајући да су прошла времена идеје државне вере у којој неко бива рођен и доживотно у њој остаје. У друштву које воли слободе, црква је постала један играч међу многим другима, објаснио је бечки надбискуп.

Велики број иступања верника из римокатоличке цркве у протеклих пар деценија не забрињава Шенборна, који истиче да то само сигнализира да се однос према институцијама променио.

На промене у друштву је потребно реаговати, рекао је кардинал, истакавши да је отворен за дискусије о разним питањима па тако и променама у области наплате црквеног пореза.

Надбискупија указује да је број верника протеклих деценија константно опадао, а структура парохија остала непромењена, што води ка финансијским проблемима.

Број верника драстично опада 

Представљајући пилот-пројекат, кардинал је указао на ситуацију у 10. бечком округу, у којем живи више од 177.000 људи, од којих је око 60.000 римокатоличке вере. У том округу постоји 15 парохија.

У 10. округу број верника се драстично смањио - са 60 на 34 одсто - тако да је опао и број људи који одлазе у цркве. То су велике промене које не могу остати без последица по цркве, поручио је Шенборн.

Будућност цркве у Бечу ће и даље бити широка мрежа парохија, али ће парохије постати веће, најавио је он додајући да је планирано и смањење структура, па је тако за 10. округ предвиђено да једна парохија мора имати најмање 4.000 верника да би опстала.

Трошкови парохијског дома убудуће не смеју превазићи 20 одсто прихода, који треба да се остварују како од доприноса верника, тако и кроз изнајмљивање просторија. У 10. округу, како је најављено, планирано је да се до 1. септембра идуће године изврше промене и успоставе нове парохије.

Док је римокатоличка црква суочена са смањењем броја верника, друге вере у Аустрији бележе константан број верника или чак и раст. Тако на пример православних верника у Аустрији има око пола милиона, од чега половину чине верници Српске православне цркве.

У Бечу Српска православна црква има свега три храма, а кардинал Шенборн је, како би изашао у сусрет сестринској цркви, одлучио да јој поклони цркву у 17. бечком округу. Иако је одлука донета пре годину ипо дана , још није реализована због противљења католичких верника из тог храма да напусте цркву и споје се са другом парохијом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи