Читај ми!

Тајне бродолома "Конкордије"

Прегледом црне кутије установљено да је капетан брода "Коста конкордија" одбио наређење лучких власти да се врати на брод и надгледа операцију спасавања. Пронађено још пет жртава. Иза бродолома се крију многе тајне, а осим капетана, разматрамо одговорност читавог командног ланца, каже надлежни тужилац.

Транскрипт телефонског разговора снимљеног на једној од црних кутија сведочи да капетан луксузне крстарице "Коста конкордија" Франческо Скетино, који је после бродолома напустио пловило, није послушао наређење лучких власти да се врати на брод и надгледа операцију спасавања, јавља АФП.

Италијанска јавност шокирана је детаљима да је "Капетан Кукавица", како већ називају Франческа Скетина, тражио аперитив и вечеру после несреће, док је на броду владала паника, а део посаде се бунио што капетан не издаје наређење за евакуацију. Италијани су посебно запањени разговором који експлицитно указује на бекство капетана са брода.

"Слушајте ме добро, има људи који силазе низ лествице, а ви се попните и одмах ми јавите колико људи има на броду. Хоћу да знам да ли има деце, жена, људи којима је потребна помоћ и шта имају од прве помоћи. Тачно ме обавестите колико их је. Видите, Скетино, можда сте се спасли мора, али ја ћу вас послати... Ја ћу вас упропастити", рекао је лучки капетан у Ливорну Грегорио Марија де Фалко.

"Је ли вама јасно да је мрак и да се ништа не види", одговорио је Скетино.

"Па шта бисте ви, да се вратите кући? Мрак је, па бисте и ви кући? Пењите се уз лествице на прамац и реците ми шта се може урадити, колико је људи на броду и шта им је потребно! Одмах!", рекао је Де Фалко.

Скетино се сумњичи за вишеструко убиство, бродолом и напуштање брода, а тужилаштво најављује да ће за њега тражити казну од 15 година затвора. У међувремену, капетан је пуштен из затвора и стављен у кућни притвор.

Спасиоци су пронашли још пет тела у олупини, чиме се биланс мртвих попео на 11. Међутим, страхује се да ће број жртава бити већи, јер се 29 путника и чланова посаде и даље води као нестало.

Међу њима се налази 14 Немаца, шесторо Италијана, четворо Француза и двоје Американаца. Међу несталима су и по један држављанин Индије, Перуа и Мађарске.

Јутрос је, уз неколико контролисаних експлозија, отворен труп брода, али спасиоци страхују да су шансе да пронађу преживеле минималне.

Неодговорена питања

Осим одговорности капетана Франческа Скетинија, италијански медији постављају много питања у вези са бродоломом. Иза бродолома се крију многе тајне, пишу медији, углавном се позивајући на речи главног тужиоца Гросета Франческа Верузија.

"Ми, осим улоге капетана брода, разматрамо и евентуалну одговорност читавог командног ланца", рекао је тужилац Верузио.

У штампи се постављају многа питања, а међу најважнијима је – шта се догађало на командном мосту између 21.42 (када је брод ударио у стену код острва Ђиљо) и 22.58 када је наређена евакуација са брода; какве је информације тада имала компанија "Коста крочере" која је власник "Конкордије" и која је била њена улога у несрећи; зашто се толико каснило са најочигледнијим и најразумнијим наређењем – наређењем да се изврши евакуација.

У последња 24 часа испитано је десетак кључних сведока који су испричали да је током 60 минута када се одлучивало о судбини брода и 4.200 путника и посаде, капетан све време разговарао мобилним телефоном.

Чланови посаде су капетана, како преносе италијански медији, много пута питали шта да раде, али им он није одговарао, већ је упорно обављао телефонске позиве, од којих су најмање три била упућена Роберту Фераринију, директору за поморске операције који је био задужен за контролу флоте "Конкордије".

Није, међутим, познато шта је Ферарини рекао капетану. Али, ако је капетан Скетино поступио по свом нахођењу, зашто је компанија "Коста крочере" 14. јануара ујутро бранила његово понашање – једно је од питања које постављају италијански медији.

У међувремену, више од 70 путника брода најавило је да ће поднети заједничку тужбу против компаније "Коста крочере".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи