Нова Варош помаже слабим и немоћним суграђанима

"Заједно кроз треће доба", назив је пројекта нововарошког Центра за социјални рад који од почетка године обезбеђује помоћ у кући за старије и болесне суграђане. Ангажоване су геронтодомаћице које обилазе кориснике Центра и у најудаљенијим нововарошким селима.

Набавка лекова и основних намирница, плаћање рачуна и уобичајени кућни послови, обавезе су које за кориснике, саме, старе и болесне са територије града и девет села нововаршке општине, од почетка године, обављају обучене геронтодомаћице.

Једна од њих, Александра Вефић каже да се са корисницима чује телефоном, уколико је потребно скува ручак или доенсе елкове.

"Ја сам много задовољна, ето као да ми је ћерка", истиче Фатима Циљевић. "Ја сам слободна да је позовем у свако доба."

Већина, чак педесет од шездесет корисника услуге помоћи у кући, живи на сеоском подручју. За њих, али и десет геронтодомаћица, ово ангажовање је више од обичне, једнодневне посете и бриге о старима.

"Они воле да им неко отвори врата, да неко прича са њима, да могу некоме да се пожале, чују шта их мучи", објашњава Драгица Грбовић, геронтодомаћица.

Станка Пуцаревић из Дрмановића каже да једва чека уторак, дан кад долази геронтодомаћица. Корисница из Божетића Станимирка Поповић је такође веома задовољна:

"Имала сам температуру... И ја сам зовнула Верицу. Дошла ми је у десет увече и дала ми је лек, мерила температуру. Седела је код мене два сата."

Геронтодомаћица Верица Радишић живи на селу и људи којима помаже удаљени су и до 4 километра:

"Ја дођем и пешке до њих. Мени је најбитније што је овај посао оживео... и није ми ништа тешко."

Помоћ у кући је једна од услуга из области социјалне заштите, настала због специфичне демографске слике овог подручја, и управо стога има приоритет у раду Центра који већ две године, кроз различите пројекте, брине о старима.

"Циљ услуге је да се избегне смештање старих лица у установе социјалне заштите и да они старост проведу у својим домовима", објаснила је Јелена Лековић, директорка Центра за социјални рад у Новој Вароши. "С друге стране,  и жене које живе на селу а нису запослене, имају прилику да раде и зараде плату."

Пројекат "Заједно кроз треће доба", који је са милион и по динара подржало Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, траје шест месеци, али с обзиром на потребе и интересовање корисника, у нововарошком Центру за социјални рад, обећавају да ће бити настављен и по званичном истеку рока.

 rts.uzice@rts.rs 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи