Радне књижице у електронској форми

Од почетка године сиве радне књижице заменила је електронска. Та форма је практичнија, избацује се из употребе сувишна папирологија, кажу у У филијали Националне службе за запошљавање у Врању. Грађани и даље, поред електронских на увид доносе и обичне радне књижице.

Подаци о радном стажу и уплаћеним доприносима који су раније уписивани у књижицу, сада се чувају у електронском регистру. Међутим, Врањанци који траже посао и даље као доказ носе папирну радну књижицу.

"Понео сам је па сада ако треба треба, ако не ништа. Све иде у електронској форми сад ваљда ће бити добро. Мислите да ће сви подаци успети да се сачувају? Ако не падне систем биће ок ако падне не знам", каже Саша Тасић.

Иако неки сумњају да подаци могу да се униште и страхују од вируса у софтверима, надлежни у Националној служби за запошљавање филијали у Врању сматрају да су електронске књижице сигурне, а и да скраћују време за комплетирање документације.

"Дешавало се некада да послодавац не врати на време радну књижицу раднику, па смо продужавали рок за комплетирање документације", каже Весна Станојковић, ПР НСЗ Филијале у Врању.

Уколико се деси да за неко лице не постоје сви подаци у Централном регистру, у Националној служби за запошљавање тражиће радну књижицу.

Радна књижица као документ може да се користи и даље да би се доказао радни стаж и квалификације, односно место и назив установе где су завршили школу.

У Пчињском округу има око 28 хиљада незапослених, а у Врању девет хиљада. Међу њима је највише жена са средњом стручном спремом. Подаци о свим незапосленим чувају се у регистру Националне службе за запошљавање.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи