Нова опрема за крагујевачку Хитну помоћ

Град Крагујевац је обезбедио савремене ЕКГ апарате и дефибрилаторе за возила Хитне помоћи, чиме се повећавају шансе за преживљавање животно угрожених пацијената.

Статистика показује да у Србији највећи број људи болује и умире од кардиоваскуларних обољења. Град Крагујевац је Заводу за хитну медицинску помоћ предао нову опрему, која ће побољшати збрињавање пацијената са срчаним застојем.

Брзо деловање и помоћ лекара у најкраћем року, најбоље су оружје против срчаног удара. Возила Хитне помоћи у Крагујевцу сада су опремљена савременим ЕКГ апаратима и мануелним дефибрилаторима чиме се повећавају шансе за преживљавање животно угрожених пацијената.

"Можемо срповести спољашњу стимулацију срца када је пацијент хемодинамаски нестабилан, или има јако успорен рад, до пристизања на ургентно збрињавања у Клинички цнетар", објашњава др Сузана Ранђеловић.

Нова опрема у коју је град уложио два и по милиона динара, омогућава консултације о ургентној терапији на терену и може се користити у свим временским условима. ЕКГ записи су трајни, чувају се електронски и могу да се прегледају опет.

"ЕКГ апарати омугућавају пренос записа срчаног ритма до конорарне јединице", каже др Александар Кличковић, директор крагујевачке Хитне помоћи. "Самим тим, екипа интервентних кардиолога може да се припреми на време и да пацијент одмах иде у ангиосалу и да буде спреман за коронографију и постављање стента."

Иако је кардиологија област медицине са великим достигнућима, забрињава податак да се старосна граница пацијената снижава и да све већи број младих људи доживи срчани удар. Простор за даље унапређење лечења је у телемедицини, тј. постављању мобилних дефибрилатора.

"У буџету смо предвидели 48 милиона динара за здравство у 2016 години", каже Небојша
Здравковић, заменик градоначелника Крагујевца. "Планирамо куповину мобилних дефриблиратора који ће бити постављени на јавним местима, тако да ће моћи тренутно да се реагује."

Крагујевачка Хитна помоћ годишње има око хиљаду и по интервенција код пацијената са срчаним обољењима. До сада је проценат преживљавања био око пет одсто. Осим што ће унапредити квалитет рада, нова опрема ће смањити проценат смртности и довести је на просек средње развијених земаља.

rts.kragujevac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи