Деконтаминација врањског позоришта

Стручњаци Института за нуклеарне науке "Винча" у врањском позоришту припремају почетак деконтаминације, пошто је установљено да је коришћен оплатол.

Стручњаци Института за нуклеарне науке "Винча" у врањском позоришту припремају почетак деконтаминације, пошто је установљено да је коришћен оплатол. Донели су УВ лампе, на 100 квадрата раде пробно испитивање да утврде колико ће времена бити потребно за
деконтаминацију.

После прве фазе обнове позоришта утврђено је да је у подрумским просторијама коришћен оплатол, а деконтаминација ће обухватити свих две хиљаде квадрата.

Мирис оплатола, али и других хемијских једињења која помажу да се штетно уље брже разгради, осећа се у подрумским просторијама зграде позоришта.

Екипа из Института "Винча" ради прву фазу, деконтаминацију на ограниченом простору, како би утврдила колика је концентрација штетних једињења, колико неутралисање тих једињења може да траје и кошта.

"Један циклус може да траје пет дана, а може и 20 дана, зависно од тога каква је подлога, колика је концентрација једињења", истиче др Милица Марчета Канински, директорка Лабораторије за физичку хемију. "Док то не испитамо, не можемо знати ни колика је количина средстава потребна за деконтаминацију."

Узети су узорци са свих бетонских површина у позоришту, после ове две просторије, деконтаминираће се цела зграда. Тај процес подразумева убрзану природну разградњу штетних једињења.

"Ми симулирамо и убрзавамо услове за тај процес, тако што додајемо водоник-пероксид, озон и користимо УВ лампе које нам служе као замена за сунчеву светлост", објаснио је др Гвозден Тасић, из Института за нуклеарне науке "Винча".

У октобру прошле године прекинути су радови на реконструкцији позоришта због тога што су радници "Водовода" који су били ангажовани на изради водоводне и канализационе мреже имали здравствене тегобе. После лекарског прегледа, утврђено је да су радници добро, а налаз "Винче" показао је да је у првој фази реконструкције коришћено оплатно уље.

Покренут је поступак против извођача радова, рекао је Зоран Антић, градоначелник Врања:

"Очекујемо да правосудни и полицијски органи о томе реагују, када се процес буде завршио знаћемо ко нам је загадио позориште."

Зграда позоришта "Бора Станковић" сада је затворена, приступ имају само радници "Винче". После деконтаминације, наставиће се друга фаза реконструкције зграде која је изгорела у пожару 2012. године.

rts.vranje@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи