Димитровград поново Цариброд?

Одборници Скупштине општине Димитровград покренули су иницијативу да се том месту врати некадашње име. Tо је четврти покушај да Димитровград поново постане Цариброд: на два референдума грађани су били против, а слична иницијатива је пре седам година остала без одговора Владе Србије.

Када је у питању име, мишљења грађана су подељена, али се сви слажу да им таква промена неће донети бољи живот.

Град се од 16. века до 1950. године звао Цариброд. Тада му је име, одлуком Скупштине, промењено у Димитровград, по бугарском револуционару Георгију Димитрову.

Зоран Ђуров, председник општине Димитровград, очекује да врло брзо буде враћено старо име јер, како наглашава, за разлику од актуелног оно нема ни национални ни идеолошки контекст:

"Не постоји више ни један једини разлог да ова општина, односно град у коме живим, у коме живе Цариброђани носи име по лидеру било које партије, по носиоцу било које идеологије. То је прави разлог."

О најновијој иницијативи треба да се изјасне најпре Влада, па затим и Скупштина Србије. Ипак поједини одборници и председник Скупштине Димитровграда сматрају да треба поново расписати референдум.

"Увек је најбоље проверити расположење грађана", сматра Драган Манчев, председник СО Димитровград. "Као што знате ближе нам се и локални избори па то може да буде у склопу локалних избора, како се не би стварали додатни трошкови."

Надлежни уверавају грађане да уколико се врати старо име не треба да брину када су у питању трошкови замене докумената. Они ће се мењати по истеку, а најсиромашнији ће их добити о трошку локалне самоуправе.

rts.pirot@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи