Заједничка антиратна порука

Уз војни марш, звуке сирена и инторнирање националне химне, грађани Нанђинга, обележили су 18 децембар, дана када су јапаснке снаге, за само неколико дана, убиле више од 300 хиљада цивила 1937. године. Ретки преживели присећају се догађаја који је обележио почетак јапанске инвазије на истоку Кине. Музеј жртава данас је један од најпосећенијих на Далеком истоку.

"Они доста полажу на то да у фокусу буду људи који су преживели злочине. Њима се поклања изузетна пажња. Тамошње жртве су третиране много другачије него овде код нас", објашњава Марко Терзић, историчар, кустос Музеја 21. октобар.

Музеји сећања на жртве злочина из Крагујеваца и некадашње кинеске пресотинице Нанђинга најављују ширу сарадњу у циљу очивања сећања на жртве рата, у борби против све учесталијих покушаја ревизије историјских чињеница из највећег светког сукоба у прошлом веку.

"Покушаји ревизије Другог светског рата у овом делу света су све учесталији. Нарочито Јапан, који је одговоран за злочин који се догодио у Нанђингу, настоји да смањи број жртава и минимализује тај злочин", каже Терзић.

"Овде су страдали искључиво цивили и свака жртва је жртва на свој начин, губитак једног људског живота је много, а камоли стотине или стотине хиљада живота", каже  Славољуб Јовановић, диркетор Меморијалног парка "Крагујевачки октобар".

Истину о судбини страдалих током шестонедељног таласа насиља у Нанђингу чува Музеј жртава у том граду, попут крагујевачког.

"Оно што ћемо ми настаојати у наредном периоду је да одржавамо контакте са свим градовима страдалницима и да ширимо културну сарадњу и на тај начин пошаљемо једну снажну антиоратну поруку", поручује Борис Ковачевић, члан Градског већа Крагујевца.

Од прошле године, у Кини се 13. дцембар обележава као национални дан сећања на жртве масовног страдања из 1937. године.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи