Река Пек променила боју

Боја реке Пек у току од Мајданпека, преко Кучева до Великог Градишта, где се улива у Дунав, данима варира између зелене и беле. Видљиво је замућена. У општини Кучево, тврде да је узрочник Рудник бакра Мајданпек, јер због проширења копа измештају део корита Пека, док у Руднику кажу да је у питању природни процес.

Мештани Великог Градишта били су затечени када је река Пек, која се у овој општини улива у Дунав, променила уобичајену боју и постала замућена.

"Није примећен помор рибе као што је то било раније, али је примећено да вода час има белу, час чудну зелену боју, као да су нека изливања негде била", каже председник општине Велико Градиште, Драган Милић.

Река Пек и за Кучево има велики значај. На њој су бунари за водоснабдевање града, а промена боје и замућеност доминантне су и у овом делу тока.

Узгајивачи коза и оваца кажу да су њихове животиње раније пиле воду из Пека, али да то више не раде.

У општини Кучево тврде да је узрочник проблема Рудник бакра Мајданпек, јер измешта део корита реке Пек због селидбе копа.

"Сада испумпавају са пумпама и цревима која су кратка, не могу да стигну до старог корита реке Пек. Због недостатка тих црева, воду испумпавању на површину, па се слива по земљи и силази у корито реке Пек", објашњава Љубиша Војић, члан Градског већа за ванредне ситуације у општини Кучево.

У Руднику бакра Мајданпек кажу да су према налогу Републичког водног инспектора већ предузели мере да смање замућење реке, али сматрају да је у питању природни процес, јер Пек једним својим делом пролази кроз рудно лежиште.

"Ми што је до нас, имамо неке наше одводне канале, ми ћемо то да усмеримо на другу страну да ми спречимо што се нас тиче, а оно што је Бог дао, ја на то не могу да утичем.", објашњава Бранислав Томић, директор Рудника бакра Мајданпек.

Према првим резултатима анализа, Агенције за заштиту животне средине, концентрација тешких метала попут кадмијума, никла и олова у реци, није прелазила дозвољене законске оквире. Без обзира на замућеност реке и промену боје до сада нема забележених случајева угинућа рибе у Пеку. А вода из Кучевског водовода је исправна за пиће.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи