Геронтодомаћини помажу старијим мештанима

Преко јавних радова, за помоћ старима који живе на селу, у Панчеву су ангажована четири геронто-домаћина. Помажу чланицама Удружења "Банатске виле", обављају теже физичке послове, углавном напољу, у дворишту и окућници.

Дарко Лукић и Милош Станковић су свршени средњошколци, један фармацеут, а други економски техничар. Пошто нису могли да пронађу стални посао, решили су да раде као геронтодомаћини. Свако је задужен за два села и, иако је плата мала, а ангажовање само на три месеца, сваки динар добро дође.

"Чуо сам да је старима потребна помоћ, па сам решио да се пријавим за тај посао. Ја не радим нигде, само сезонске послове и већ сам три године на бироу", каже Дарко Лукић.

"Наш задатак је да урадимо нешто у дворишту: да спремимо дрва, наложимо ватру, почистимо лишће, нахранимо стоку", каже Милош Станковић.

Старих људи на селу, којима је свакодневно потребна помоћ има много, а Град Панчево не пружа ову услугу током целе године, него само преко краткотрајних пројеката. Ђурђевка Јанковић из Банатског Брестовца је дијабетичар и без геронтодомаћице не може.

"Ја сама не могу ништа, јер немам ноге, не могу да ходам, и за све ми је потребна помоћ", каже Ђурђевка Јанковић.

"Ми смо мушкарце ангажовали да помогну нашим геронтодомаћинима, јер на селу увек има пуно посла, нарочито зими, и они раде неке теже послове", каже Удружење геронтодомаћица "Банатске виле" Јелена Милошевић.

Геронтодомаћини ће радити преко зиме, али ће по истеку јавних радова многи изгубити њихову помоћ. До следећег пројекта, на лето или јесен, мораће да се сналазе сами.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи