Отворен Парк науке у Кикинди

Захваљујући пројекту кикиндског Центра за стручно усавршавање, највећа севернобанатска општина за сада је једина у Војводини која је добила Парк науке, чиме ће учење природних наука основцима и средњошколцима од сада бити занимљивије и креативније.

Први експонати у Парку науке су Њутново клатно, метео-станица, соларни панел за производњу електричне енергије, генератор и жироскоп, док се друга учила налазе у учионицама Центра.

За ученицу Јасмину Јерковић најинтересантније је било саградити пирамиду од куглица, док њен колега Петар Чичковић сматра да му је, од свих експеримената,  најинтересантнији онај са огледалом, јер је најтежи.

Сврха Парка науке је да ученицима омогући да, уз практичну примену, у учионицама на отвореном, боље размевају стечена знања.

Зато директор Центра за стручно усавршавање Дејан Карановић каже да парк не треба да има само епитет музеја, него је намера да деца у њега чешће долазе да би им се  природне науке приближе на лепши и занимљивији начин.

То потврђује и Михаљ Њилаши, покрајински секретар за образовање, додајући да ће деца у парку, кроз игру и непосредан контакт са природом, много више научити о физици, биологији, математици, географији и метеорологији.

Оно што је још важно јесте чињеница да Центар, као и у пртетходном периоду остварује и добру регионалну сарадњу, каже Станислава Хрњак, чланица Општинског већа.

"Центар ће своје капије отворити свим заинтересованим ученицима и професорима који долазе из региона и суседне Румуније", каже Хрњак.

Изградњу и опремање Парка науке у Кикинди помогла је Компанија НИС са 750 хиљада динара у оквиру конкурса "Заједници заједно", а пројекат је подржала и локална самоуправа.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи