Сајам органске хране у Шапцу

Органски производи имају више витамина, минерала и антиоксиданаса, а у себи не садрже пестициде и адитиве. Да би се Шапчани боље упознали са таквим начином производње и исхране, организован је први Сајам органске хране.

За Радосава Грујичића из Памбуковице код Уба, здрава хране је и посао и љубав. Производњу је почео пре шест година, а тренутно обрађује 18 хектара.

"Волим оно што радим и знам да радим једну исправну и корисну ствар која је битна и због моје  породице која користи ту храну и због свих који је купују", каже Радосав Грујичић, произвођач из Памбуковице.

На тезгама у центру града, Шапчани су могли да купе и производе који се ретко могу наћи на пијацама. Такуша, стара врста крушке само је једна од њих. Ово воће има посебан укус и више намена. Када се осуши, подсећа на шљиву.

"У органској производњи се користе биљни препарати који су скупљи од хемијских и због тога је једним делом и скупља производња. Углавном се све ручно ради, јако мало машински", каже Никола Хемун, произвођач са Фрушке Горе.

"Много ме људи пита за компот од џанарике или ринглов, како се каже у Баћкој. То је заправо дивља шљива која добро успева код нас, није цењена као свеже конзумно воће али је изузетно здрава јер садржи више витамина Ц него лимун", каже Наташа Сабо, произвођач из Футога.

Са првог сајма органске хране, многи Шапчани, отишли су са пуним кесама.

"Имам поверење у пољопривредне произвођаче који то производе, више верујем њима него онима који препродају и купују ко зна где и ко зна шта", каже Сретен Живковић из Шапца.

Организатори истићу да је будућност пољопривреде у органској производњи хране.

"Пољопривредни произвођачи могу и са малих парцела остварити значајне приходе због цене коју ови производи имају, а удруживањем у задруге и уз помоћ државе могу наступати и на тржишту ЕУ у којој сваког дана 50 милиона становника купује органске производе. Такође, пошто се у органској производњи не користе хемијска средства, имамо још једну корист, а то је смањено загађење животне средине", каже др Дејан Павловић, Покрет за Шабац Зелених Србије.

Организатори кажу да се почетна улагања од 5.000 евра по хектару, када су у питању једногодишње културе, могу вратити за годину дана и најављују да ће Сајам органске хране у Шапцу постати традиционалан.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи