Помоћ старима који су болесни и сами

На подручју града Шапца живи око 25.000 људи старијих од 65 година, што је готово трећина укупног становништва. Надлежни процењују да је бар десет одсто на ивици социјалне егзистенције, због чега су бригу о старим и болесним преузеле геронтодомаћице Центра за социјални рад и неколико хуманитарних организација. Има и агенција које послују тржишно.

Драгица Солдатовић из Шапца има 84 године и пензију од 20.000 динара. Тешко се креће и често користи услуге геронтодомаћица Центра за социјални рад. Њихова нега јој много значи, а највише то што, како каже, има с ким да прича.

"Оне долазе сваки дан. Ја једва чекам да чујем звоно, јер мени мало света долази", каже Драгица Солдатовић из Шапца.

Служба за негу и помоћ у кући запошљава 15 геронтодомаћица које брину о 200 старих и болесних Шапчана. Половина њих не плаћа услуге док се остатку корисника партиципација обрачунава сразмерно висини прихода.

"Услуге су различите, давање терапије, вођење код лекара, њихова лична хигијена, хигијена простора у којем живе, завршавање административних обавеза, тако да свако има неку своју потребу", каже Слађана Перић, геронтодомаћица Центра за социјлни рад Шабац.

Геронтодомаћице стижу и на сеоско подручје, које је према њиховим тврдњама тренутно најугроженије.

"Потреба за нашим услугама на селу је специфичнија у односу на град. Њима је потребно заказивање прегледа код лекара, подизање лекова, набавка намирница", каже Тања Михаиловић, Служба за негу и помоћ у кући ЦЗЦР Шабац.

Да је ситуација у селима тешка, сагласни су и у хуманитарним организацијама које помажу "Хумано срце Шапца" и Каритас чија служба неговатељица брине о 200 људи у Шапцу и Богатићу. Недаво су покренули и пројекат "Лекар на кућном прагу".

"Од априла смо посетили 800 домова. Ситуација је јако тешка, људи живе са малим примањима и већини је потребна помоћ за основне животне активности", каже Мирољуб Николић, директор хуманитарне организације "Каритас" Шабац.

Они са већим пензијама могу себи да приуште услуге агенције "Треће доба" од купања до одласка код лекара. Везана за кревет,због тешке болести, Ружица Угарак, 4 године није изашла из солитера.

"Волим да се окупам, да ми је све чисто. Моје кћерке су далеко, а Биља и Љиља ми много значе", каже Ружица Угарак из Шапца.

Цене услуге агенције су различите од 300 динара за личну хигијену до 1.500 динара за превоз и заједничку посету лекару. У понуди је и вишесатно чување, а раде у свако доба.

"Ми смо увек ту када затреба-јутро, подне, вече, ноћ, када се деси нешто. Имамо два патронажна возила и један санитет", каже Љиљана Грујић, агенција "Треће доба".

Да би корисницима услуга Службе за негу и помоћ додатно олакшали живот, у шабачком Центру за социјални рад најављују да ће отворити и дневни боравак, како би им ублажили осећај изолације и усамљености.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи