Ученице из иностранства у Шабачкој гимназији

Изабела Ђиљоти из Италије и Су Акозлу из Турске, ову школску годину, захваљујући размени ученика, провешће у Шабачкој гимназији. Циљ програма је интеркултурално учење, односно прилика да млади упознају обичаје и културу државе у којој бораве, али и буду својеврсни амбасадори земље из које долазе.

Поред матерњег италијанског, латинског, грчког и енглеског, Изабела Ђиљоти у Шабац је дошла да научи и српски језик. Седамнаестогодишња ученица из Калабрије жели да добро упозна нашу земљу и у њој стекне нове пријатеље.

"Добар дан. "Како си? Добро, а ти...", су прве речи које сам научиа. Моје импресије о Шапцу су много позитивне, свидја ми се град, људи су много дружељубиви, више него у Италији. Свиђа ми се школа и систем школовања. Генерално, много сам задовољна", каже Изабела Ђиљоти, ученица из Италије.

Су Акозлу у Шабац је дошла из Анкаре. Седи у првој клупи и сва предавања слуша на српском језику.

"Дошла сам у Србију зато што сам била знатижељна и желела сам да је упознам. Свиђа ми се породица код које живим, људи су добри и дружељубиви, свиђају ми се и другови и школа. Срећна сам што сам овде", каже Су Акозлу, ученица из Турске.

Ученице из иностранства, све речи које науче, пажљиво записују. У свему им много помажу професори Гимназије и породице код којих живе.

"Мислим да ја нисам спремна да одем у неку другу државу, и на тако неку промену, зато сам одлучила да угостим некога из друге државе и да тако упознам другу културу", каже Славица Сандић, ученица гимназије.

Матилда из Италије, Естер из Белгије, Алберто из Бразила, Јарослав из Русије, када су одлазили из Шапца, написали су да ће га увек носити у срцу. Претходних година, ученици из иностранства у шабачке школе долази су на три месеца.

"Ово је први пут да имамо ученике на једногодишњој размени. Инсистира се више на васпитном него на образовном делу, наше колеге ће им максимално изаћи у сусрет и показати градиво а ученици ће се потрудити и показати наше обичаје и културу што је свакако и циљ овог програма да деца буду у улози амбасадора", каже Биљана Дробњак, педагог у шабачкој гимназији.

За разлику од осталих ученика Гимназије, за Изабелу и Су, неће бити класичног оцењивања. На крају године, урадиће семинарски рад или презентацију о Шапцу и Србији.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи