Пут без граница

Мештани Саставака и других села, која захватају две трећине територије прибојске општине, од јуче до Прибоја долазе новим путем, без преласка граничних прелаза. Средства за завршетак последње деонице обезбедила је републичка Дирекција за путеве.

Нови пут што заобилази граничне прелазе, којих је четири само у једном смеру, мештани чекају већ годинама уз све муке које су им донеле чудне границе исцтране сплетом географско-историјских околности.

"Понесеш кило сира и пет кила меса за Прибој и онда те малтретирају на царинама због тога где си, што си понео, где су папири, мука једна", каже Исмет Расидагић.

"У мом селу ниједна кућа није затворена. Имам синове и сви су остали у селу и баве се пољопривредом. Овај пут нам много значи и за пољопривредну механизацију и за продају производа, а ми смо међу највећим сточарима и воћарима у прибојској општини", каже Мићо Новаковић.

"Пут много значи и омогућиће и онима који су отишли да се врате и обнове своја имања", каже Ахмет Мандал.

Пут је пре готово три деценије започела војска, али је тек после ратова и цртања нових граница било јасно колико је тих 14 километара неопходно.

"Осим што не иде преко граничних прелаза пут је и краћи од постојећег. Годинама покушавамо да
 га завршимо, све Владе до сада су разумеле да нам је потребан, али тек у последње две године улагањем око 60 милиона средстава републичке Дирекције за путеве успели смо да га завршимо", каже Лазар Рвовић председник општине Прибој.

Новим путем већ су кренули камиони с малинама, неки од мештана ће лакше до пијаце да продају своје производе или до прибојских продавница, а неки, попут Исмета, ће за нови пут купити нови ауто, а "фићу" послати у заслужено мировање.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи