Суђење Магичном Ћири

Због СМС порука које је послао децембра 2013. године, "којима се" како се наводи у оптужном предлогу "угрожава безбедност", данас је у Основном суду у Нишу почео главни претрес против нишког књижевника Зорана Ћирића. Поруке су део књижевног перформанса - тврди оптужени писац.

У Основном суду у Нишу почео је главни претрес против нишког књижевника Зорана Ћирића. Кривичном гоњењу по службеној дужности придружио се и Зоран Перишић, градоначелник Ниша који је означен као оштећени, јер су се поруке односиле на њега. Сведоци Миле Илић, Драган Чорбић и Игор Новаковић, којима су поруке послате, нису присуствовали суђењу.

Зоран Ћирић и Зоран Перишић у истом реду, иако познаници, на супротстављеним странама. Ћирић је у суду мало говорио, али је рекао да Магични Ћира - како се потписао у поруци - није његов надимак већ књижевни лик и да је све било део књижевне акције.

"Желео сам да видим како ће функционисати та врста текста који има јаке изливе беса и мржње, а са политичком конотацијом", објаснио је Ћирић, "и како ће то функционисати код људи који су професионални политичари и који се због тога неће много узнемирити јер ме знају као неку врсту дворске луде!"

Зоран Ћирић се терети за угрожавање безбедности Зорана Перишића који каже да би свако реаговао на такве поруке:

"Овде није критикован мој рад као градоначелника где бих ја, по члану 8 Закона о информисању требало да трпим критике. Овде сам ја као човек нападнут, ја, моја породица и прећено им је."

Током суђења су се чуле разне политичке опаске, тужилаштво је инсистирало на томе да ово није суђење уметности и књижевном делу, а одбрана - да је све део политичке манипулације и да кривичног дела уопште нема.

"И сам оштећени господин Перишић наводи да није осетио било какву угроженост или страх од порука које примио", рекао је Бошко Ристић, бранилац Зорана Ћирића, "и, узгред буди речено, ниједна порука није послата директно градоначелнику."

"Не плашим се ја за себе нити се плашим за своју безбедност и то ћу поновити пред било којим судом", рекао је Перишић, "али су страшне претње које се шаљу на овако безочан начин, где ви претите некоме јавним убиством."

Јавни тужилац је предложио је да се Ћирић огласи кривим и осуди на новчану казну од најмање 100.000 динара.

Одбрана је затражила да осећај угрожености оштећеног утврди судски вештак Славице Ђукић Дејановић. Перишић је за наредно рочиште 8. октобра најавио да ће га у даљем поступку заступати адвокат Данило Николић.

rts.nis@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи