Крушевљани извозе синтетичка уља у Русију

Пут руског тржишта данас је из крушевачке Фабрике мазива кренула прва пошиљака од 500 тона синтетичких уља и мазивих масти, колико ће бити испоручено до краја године. Вредност тог посла је милион евра.

Први од 20 шлепера уља и мазива кренуо је из крушевачког ФAM-a ка Русији. За четири и по деценије постојања, ФАМ први пут извози на то тржиште, које годишње троши пет милона тона таквих производа.

Тренутно Фабрика мазива ради у једној смени а по потреби, јер су капацитети дупло већи, 228 радника радиће у три смене.

"ФАМ је лидер на овом тржишту бивше СФРЈ, лидер је на Балкану. Као лидер заслужује да буде један од главних извозника за Русију", каже један од радника фабрике.

Ово предузеће годишње извози робу вредну три и по милиона евра у десет европских земаља.

"Овај посао нам је посебно битан јер смо радили на реализацији тог посла скоро четири године и ево на крају успели смо да урадимо то што смо сви хтели, а то је извоз на руско тржиште", истиче генерални директор ФАМ-а Владица Петровић. 

У односу на прошлу годину, производња је у првих шест месеци повећана за 10 одсто, а извоз за три одсто.

Као једно од стратешких предузећа, по потенцијалу и значају за добављаче, ФАМ се крајем маја нашао у друштву 17 фирми које ће до годину дана бити поштеђене од наплате дуговања. Међу њима су "Икарбус", ФАП, "Трајал", "Прва петолетка", ПКБ, "Петрохемија"

Љубомир Шубара, директор Агенције за приватизацију, наводи да је ово доказ да је Влада Србије веома пажљиво бирала која ће предузећа бити на том списку.

Када је реч о другим предузећима са списка 17, Шубара као добре примере наводи "Јумко", који ради пуним капацитетом, РТБ Бор је добио понуду за услужну прераду, а "Трајал" у пуном капацитету ради и експлозиве и гуме.

Предузећа за која важи посебан режим заштите запошљавају 22 000 радника. Крајњи рок за њихову приватизацију је 31. мај идуће године. Надлежни кажу да ће многа од њих тај посао завршити и раније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи