Решен деценијски проблем грејања у Трстенику

У Министарству рударства и енергетике јуче је потписан Уговор са извођачима радова на на рехабилитацији система даљинског грејања у Трстенику. Вредност уговора је око 1.7 милиона евра, а Трстеник ће наредну грејну сезону дочекати са најсавременијим системом даљинског грејања у Србији.

Уговором чија је вредност око 1.7 милиона евра, а које обезбеђује КФВ- Немачка развојна банка, у оквиру раније одобреног Пројекта ревитализације система даљинског грејања и уз већ уложених 1.3 милиона евра од стране локалне самоуправе, Трстеник ће наредну грејну сезону дочекати са енергетски ефикасним и најсавременијим системом даљинског грејања у Србији.

Према речима помоћника министра рударства и енергетике проф. др Милоша Бањаца, због важности пројекта и велике могућности уштеде, Трстеник је добио највише бесповратних средстава у односу на све друге градове који учествују у Пројекта ревитализације система даљинског грејања.

"Оно што Трстеник издваја од других учесника у овом пројекту је пре свега добар менаџмент и добар пројекат који је пре неколико година предат Министарству и који су консултанти из КФВ-а оценили као пројекат на коме се могу остварити највеће уштеде", каже Бањац.

Председник Општине Трстеник Мирослав Алексић истиче да ће реализацијом овог пројекта бити решен деценијски проблем грејања у Трстенику.

"Систем грејања је вишедеценијски проблем. Због застарелог и неефикасног система грејања грађани Трстеника за свој новац нису добијали адекватну услугу, Јавно предузеће "Енергетика" пословало је са огромним губицима, а буџет Општине Трстеник је због тога трпео огромна оптерећења. Да бисмо створили ефикасан систем, ми смо прибегли стварању новог концепта грејања који подразумева изградњу нових савремених котларница које за енергент користе природан гас и тај део посла је већ завршен. Сада следи фаза комплетне реконструкције топловодне мреже и изградња подстаница које ће изводити конзорцијум Херц и Феникс и конзорцијум Штрабак Локтор са којима смо данас потписали уговор", рекао је Мирослав Алексић, председник општине Трстеник.

Он је додао да ће грађани Трстеника наредне грејне сезоне осетити све бенифите новог система.

Према процени директора Јавног предузећа "Енергетика" Трстеник, Бориса Вукмировића, реализација целокупног пројекта Децентрализације система даљинског грејања биће завршена до почетка нове грејне сезоне када ће Трстеник у потпуности прећи на систем грејања на гас.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи