Читај ми!

Обнова Свилајнца при крају

Известилац Европског парламента за Србију Девид Мекалистер и шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт посетиће у среду Свилајнац и отворити реновирани вртић "Дечја радост" и предати на употребу десет нових монтажних кућа породицама које су највише страдале у поплави. Европска унија је највећи донатор у Свилајнцу и до сада је за обнову издвојила више од милион евра.

Ђурђа и Александар Коковић из Свилајнца за дан два уселиће се у нову монтажну кућу од 70 квадрата. Остало је још да се прикључи струја и унесе намештај.

Стара кућа у којој су Коковићи са двоје деце осам година живели, потпуно је уништена у поплави и срушена је, а на њеном месту немачка невладина организација Хелп, новцем Европске, уније изградила је нову. Коковићи напомињу да су бескрајно срећни и да ће сада коначно имати свој мир.

Пар стотина метара даље васпитачице у вртићу "Дечија радост" осликавају зидове што најбоље говори да је обнова те установе при крају. Тешко је до душе заборавити да је у трпезарији где деца сада безбрижно ручају било метар и по воде. Фондација Новак Ђоковић и Европска унија комплетно су реконструисали објекат и око 450 малишана поново је у свом вртићу.

Европска унија определила је још око 2,7 милиона евра за комплетну регулацију реке Ресаве од општине Деспотовац до ушћа у Велику Мораву. Пројекат је готов и радови вероватно почињу већ на пролеће.

Председник општине Свилајнац Предраг Милановић каже да је Ресава била працијално регулисана и да то није било добро.

"Сада ваља подићи насипе дуж целе дужине  реке и регулисати притоке и потоке како се не би поновио 15. мај прошле године", напомиње Милановић.

У општини Свилајнац задовољни су темпом обнове и веома захвални Европској унији као највећем донатору. Најављују изградњу још пет нових кућа и реконструкцију још 50 такође средствима Европске уније.

Остаје проблем накнаде штете поплављеним производним погонима и привредницима, јер ту до сада ни једно решење није издато.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи