Читај ми!

Певачка група из Велике Хоче

Дечији хор Основне школе "Светозар Марковић" у Великој Хочи, протеклог викенда, на позив нововарошке библиотеке које различитим садржајима обележава годишњицу и "Дане културе", приредио је концерте у нововаршкој библиотеци и сеоској школи "Момир Пуцаревић" у Акмачићима.

Осам чланица хора "Метохијски жубори" и њихови професори, песмом су донели дах традиције  једног од најстаријих српских насеља у Метохији у коме тренутно живи око 800 Срба.

За Јелену, Невену, Ђурђићу, Досту, Кристину, Јовану и две Анђеле, младе чуваре српског језика и културе у најјужнијој енклави КиМ, наступ у нововарошкој Библиотеци, а потом и сеоској школи у Акмачићима где су им домаћини приредили срдачан дочек, био је јеш један искорак у слободу и могућност да кроз песму  представе, село и баштину свога краја.

"Прелепо су нас примили, дочекали. Много нам се свиђа овде, волеле би више да останемо овде али..", каже Анђела Милић из Велике Хоче.

"Биле смо пуне емоција и песма нас је дирнула исто као и публику. Осећај је био прекрасан кад се толико људи диви нама и нашој песми", каже Невена Долашевић из Велике Хоче.

"Они немају пуно тога што имају остала деца. Они су срећни чак и кад им закажем пробу, радосни су тад. Воле да раде, воле да певају, стварно уживају", каже Гаврило Кујунџић, руководилац хора "Метохијски жубори".

И овај, један од стотинак наступа које су чланице "Жубора" имале ван граница једног од од најстаријих српских насеља у Метохији, био је прилика за подсећање на традицију, дружење, али  и нова пријатељства.

"Упознала сам све из њихове групе али су две девојчице оставиле посебан утисак на мене с којима ћу остати и даље у контакту", каже Милка Ђајић, КУД Нова Варош.

"Подсетиле су нас на неке песме, на неке крајеве њихове и осетио се тај дух Косова и било нам је супер", каже Бојана Прелић, КУД Нова Варош.

"Ми смо задовољни и срећни што смо ову децу успели да угостимо и приредим им пар лепих дана.Уз поруку захвалности", каже директорка библиотеке "Јован Томић" Нова Варош Нера Човић.

На пут за Велику Хочу, "Метохијски жубори" понели су поклоне нововарошких домаћина, али и  обећање да ће их посетити и ускоро  поново угостити у свом крају.

rts.uzice@rt.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи