Читај ми!

Референдум о укидању месног самодоприноса

Одборници Скупштине општине Нови Бечеј усвојила су иницијативу Месне заједнице Нови Бечеј за расписивање референдума о укидању месног самодоприноса. То је први случај у Србији да нека Месна заједница поднесе такав захтев, којим би могао да јој се укинуо главни извор финансирања. Референдум о том питању требало би да се одржи 21. и 22. марта.

Месна заједница Нови Бечеј има годишњи буџет од 31 милион динара, а од тога 24 и по издвајају грађани самодоприносом. Та одлука је донета 2011. Године на референдуму за самодопринос.

Новоизабрани Савет Месне заједнице Нови Бечеј  је одлучио да провери шта грађани мисле о самодоприносу, иако том иницијативом могу остати без стабилног извора финнсирања.

"Сматрамо да је десетодневно изјашњавање за самодопринос, које је тада организовано, било неоправдано дуго. Овај самодопринос је расписан на десет година, што је такође незабележено у пракси. Сада смо на половини тог периода и желимо да дамо грађаника прилику да још једном одлуче о свом новцу!, каже Бранко Свиленгаћин, председник Савета Месне заједнице Нови Бечеј.

У општинској управи упозоравају да Месна заједница укидањем самодоприноса може остати без новца. Такође подсежају на строга правила која важе по одредбама Закона о референдуму и народној иницијативи.

"Референдум ће успети, ако на њега изађе више од половине од броја уписаних бирача и ако за њега толико гласа за. Уколико референдум успе, од тог момента престаје да се убира новац по основу самодоприноса и одлука не важи уназад", каже Тамара Иванишевић, начелница општинске управе Нови Бечеј.

Ако референдум успе, грађани не могу да добију новац назад. И таква могућност постоји, али само ако су утврди да је референдум био незаконит, што за Нови Бечеј није доказано.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи