Читај ми!

Винари из Долова

Удружење "Свети Трифун" из Долова основано је пре 17 година са циљем да афирмише винарство и виноградарство и обнови винограде по којима је ово село некада било познато. Покушавају да привуку младе чланове, а манифестација коју организују одржаће се као и сваке године - 14. фебруара.

У старој доловачкој кући с краја 18. века, у подруму Ђорђа Стајића, чувају своје вино чланови удружења "Свети Трифун". Ова година је била лоша, јер се грожђе убуђало, па су произвели само 1.000 литара, што је упола мање него прошле сезоне.

Домаћин своје госте дочекује уз приповедање о прошлости и свирку на усној хармоници.

"Ми сви радимо волонтерски, тако сам и ја дао свој подрум на коришћење удружењу, јер волим да ми мирише на вино, а не на кромпир. Волимо да се дружимо, да попијемо по коју чашицу и имамо све квалитетније вино", каже Ђорђе Стајић.

У атару села Долова некада је било 700 ланаца под виноградима, после национализације то је нестало, а последњих година удружење покушава да их обнови. Заинтересованима деле бесплатне саднице, а једини у Војводини имају заједнички виноград, који им је купио Град Панчево, и у њему систем "кап по кап".

"Покушавамо да привучемо младе. Не иде то баш тако брзо као што смо желели. Прошле године смо поделили 10 хиљада садница, узимали су по две хиљаде и по хиљаду, ове године поделићемо 3.000 садница, па ћемо видети. Ваљда ћемо успети у нашем циљу да обновимо винограде", каже председник удружења "Свети Трифун" Богдан Анкуцић.

На предстојећој винаријади очекују до 100 учесника, углавном из јужног Баната, али и из Румуније и Мађарске. Надају се и наградама, јер им је вино све цењеније и квалитетније.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи